Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Misleidende reclame breedband providers aangepakt

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 22 januari 2010 08:05 uur

Er gaan boetes uitgedeeld worden aan internetproviders die in hun reclame snellere downloadsnelheden beloven dan ze in de praktijk waar kunnen maken. Daarmee reageert staatssecretaris Frank Heemskerk op kamervragen naar aanleiding van berichtgeving in diverse media (waaronder ISPAM) over het grote verschil tussen de beloofde maximale en daadwerkelijke downloadsnelheden.

Uit divers onderzoek is gebleken dat de gemiddelde werkelijke downloadsnelheid 60 procent van de geadverteerde snelheid is. Alle grote ADSL-aanbieders halen met moeite de helft van de beloofde downloadsnelheid. Kabelbedrijven scoren beter: Ziggo haalt 80 procent van de beloofde snelheid en UPC 62 procent.  “Internetproviders moeten transparant zijn over de snelheden die ze leveren. Providers hebben echt een probleem als ze onvoldoende duidelijk zijn over de snelheden die ze leveren. Dan kan bijvoorbeeld sprake zijn van misleiding waartegen de Consumentenautoriteit kan optreden,” aldus Heemskerk.

Heemskerk juicht recente initiatieven om de werkelijke internetsnelheden in kaart te brengen toe. Zo beoordeelt de Consumentenbond sinds begin 2009 met de “Providermonitor” iedere maand de prestaties van internet- en telefonieproviders. De uitkomsten van dergelijke onderzoeken maken voor de consument de kwaliteit van de geleverde diensten door providers inzichtelijk. Met name voor ‘zware’ gebruikers is dit zeer belangrijk volgens Heemskerk. Verder schrijft Heemskerk dat het verschil tussen de maximum snelheid en de gemiddelde snelheid niet is verslechterd de afgelopen jaren. Ook neemt de snelheid alleen maar verder toe jaar over jaar als gevolg van nieuwe technologie. Internationaal gezien ‘scoort’ Nederland ook goed.

ISPam.nl Job board

rob, 22 januari 2010 10:39 am

Die snelheid is ook afhankelijk van je apparatuur die je thuis hebt natuurlijk een 120mbit abbo van upc daar heb je geen ruk aan als je alleen maar laptops hebt met 54mbit wifi kaartjes, of een 54mbit wifi router.

Sander, 22 januari 2010 11:41 am

Aha, dan kunnen ADSL providers dus alleen nog adverteren met 4mbit oid? aangezien er overal wel een idioot is die zover van de wijkcentrale woont dat hij met ADSL nooit meer gaat halen dan dat? Politiek snapt niks van techniek :-)

Lennie, 23 januari 2010 10:46 pm

@Sander daar is toch de postcode check voor ? Ik kan me niet voorstellen dat je straf krijgt van de overheid of justitie of opta of wie dan ook als in je advertentie het ene staat en je bij het behandelen van de aanvraag voor een nieuw abonnement duidelijk aangeeft dat de hele snelheid halen om technische redenen niet mogelijk is.

Arnout Veenman, 24 januari 2010 10:50 am

@rob, wanneer je meerdere apparaten aansluit op de verbinding, dan is dat probleem ook weer ondervangen. ;)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...