Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kan IDN uitkomst bieden? (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 4 februari 2010 08:03 uur

Over de winstcijfers van bedrijven als Microsoft en Google is veel geschreven. Mooie groeicijfers en goed nieuws uit de IT branche is iets waar velen naar uitkeken. De eerste cijfers uit de internet -en telecomsector geven minder aanleiding tot vreugde. Daar is pijnlijk zichtbaar dat de economie een stap terug doet.

Omdat de meeste hosters niet beursgenoteerd zijn, is het lastig een duidelijk beeld te krijgen van de ontwikkelingen in deze sector. Maar als je kijkt naar de aantallen domeinregistraties kun je vaststellen dat de groei afvlakt.

Nu hoeft groeivertraging niet het begin van het einde te zijn. Immers al neemt het aantal nieuwe registraties af, de onderliggende business van de hosters, het hosten, blijft gewoon doorgaan. Pas als het totaal aantal registraties sterk afneemt moeten je je zorgen gaan maken over de omzet bij de hosters. De krimp die dan kan optreden hebben we voor het laatst meegemaakt toen de internet zeepbel barstte in 2001.

Sindsdien is er wel een hoop veranderd. Om te beginnen is het aantal TLDs flink toegenomen, waardoor er voor reeds vergeven domeinnamen meer uitwijkmogelijkheden zijn ontstaan. .EU is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast is het aantal particulieren met een domeinnaam enorm toegenomen, helemaal sinds .NL in 2003 werd opengesteld voor particulieren.

Als ik de situatie van 2001 en 2010 verder met elkaar vergelijk zie ik nog een verschil. Op dit moment is er geen zicht op een nieuw TLD, dat voor een enorme registratie toename zal zorgen. Er is weliswaar sprake dat ICANN dit jaar de eerste merknamen als TLD zal toestaan, maar dat is niet het soort TLD waar de markt serieus mee verruimd zal worden.

En daar verder over denkend, las ik het bericht dat voor .LU met ingang van deze week de sunrise periode geldt voor IDN.

Ik ben al jaren een groot voorstander van IDN en heb, mede namens het bedrijfsleven, tijdens het domeinnaamdebat 2006 ook voor de invoering in Nederland gepleit. Niet alleen voor buitenlandse bedrijven, ook voor bedrijven met exotische merknamen is het een goede zaak die namen als .NL domeinnaam te kunnen claimen, sites voor te ontwikkelen et cetera. Om vooral technische redenen is het tot op heden echter door SIDN tegengehouden.

Maar nu de groei binnen het .NL afvlakt, zou IDN dan niet een uitgelezen mogelijkheid zijn die trend om te buigen of zie ik iets over het hoofd?

Arnout Veenman, 4 februari 2010 9:37 am

IDN heeft voor Nederland geen enkele toegevoegde waarde. De punten die je aanhaalt, namelijk dat het aantal verkochte domeinen afneemt, dat zal echt niet verbeteren met de komst van IDN. Natuurlijk zul je een groot aantal speculatieve en protective registraties te krijgen, maar of deze domeinen daadwerkelijk gebruikt worden en dus iets toevoegen, dat geloof ik niet.

In Nederland gebruiken we - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland - nauwelijks tekens met accenten. En zelfs in Duitsland worden IDN-domeinen nauwelijks gebruikt. Een o met puntjes wordt bijvoorbeeld geschreven als oe. Dat is ook veel praktischer, dan het gebruik van een IDN-domein. Genoeg reden dus om geen IDN voor .nl-domeinen in te voeren.

Sebastiaan Stok, 4 februari 2010 11:34 am

Die speciale tekens zijn alles behalve handig.
Ik moet mijn moeder nu al uitleggen hoe je een é krijgt (' en dan direct naar de e). Het zal helemaal leuk worden als je voor een site adres dit moet invoeren.

Hoe zet je dat op je reclame?
Dönner.nl als ik als klant die ö vergeet en o invoer kom ik heel ergens anders. Dit is heel gevoelig voor typosquatting.

Ð(Alt 22245)Ðönné.nl ( als extreem voorbeeld ).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.