Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Twee /8-blokken naar ARIN, acht over in de vrije pool

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 22 februari 2010 08:03 uur

IANA, de beheerder van de grote IP-pool, heeft twee /8 blokken aan de ARIN toegewezen. Het gaat om de blokken 50.0.0.0/8 en 107.0.0.0/8. ARIN zal deze IP-adressen op haar beurt weer gaan verdelen aan providers in Amerika.  De hoeveelheid vrije IP-adressen is hiermee gedaald naar 8 vrije /8-blokken.

Momenteel zijn er nog minder dan 700-miljoen vrije Ipv4 adressen beschikbaar, die naar verwachting begin volgend jaar toegekend zullen zijn aan de regionale verdeelorganisaties. Deze verdelen ze weer aan telecom- en internetproviders. En deze verdeling kan snel gaan. Korea Telecom heeft enkele weken terug 4 miljoen adressen toegewezen gekregen. Vorig jaar kreeg deze telecomreus ook al 5 miljoen adressen van APNIC.

Problemen
Vorige maand werden de blokken 1.0.0.0/8 en 27.0.0.0/8 toegekend aan APNIC. Met deze uitgifte zijn een tweetal grote bedrijven in verlegenheid gebracht. Fonality die een hosted PBX oplossing biedt gebruikt het IP-blok 1.0.30.1/24 voor deze systemen. Een ander bedrijf, Data Return (Terremark) heeft 1.4.0.0/16 in gebruik als private IP-space. Het zijne chter niet de bedrijven die (van oudsher) publieke IP-adressen gebruiken in een private range. Wat te denken van Cisco die het IP-adres 1.1.1.1 gebruikt in haar draadloze netwerkapparatuur? Een complete lijst is op BGPmon te vinden.

Dual Stack
De oplossing is al jaren voorhanden, maar lijkt nog steeds niet geaccepteerd te worden door grote content- en accessproviders: Overstappen op IPv6. Door nu al dual-stack te gaan draaien (IPv4 en IPv6 naast elkaar draaien) is een omschakeling straks aanzienlijk makkelijk door te voeren. Je netwerk Dual Stack draaien is niet eng en zeker niet nieuw. Iets meer dan 10 jaar geleden – toen onze PC veelal via een 10 Mbit coaxnetwerk ontsloten werd – deden we het ook al. NetBEUI en IPX/SPX werden toen voornamelijk gebruikt als protocol, later Dual Stack toen alles overschakeld werd op een TCP/IP based oplossing met IPv4.

Japje, 22 februari 2010 9:31 am

Dat we vroeger veel meer ervaringen hadden met het Dual of Tripple stack draaien van protocollen was vooral omdat het niet anders kon.. Het was noodzaak om bepaalde software werkend te krijgen.

Tegenwoordig is er de luxe dat alles IPv4 praat en IPv6 optioneel, en als het geen IPv6 praat krijgt je het niet van de grond.

Al is dat natuurlijk de laatste tijd veel minder! Steeds meer ISP's en Netwerk-leveranciers geven aan bezig te zijn met IPv6. Wat goed is, maar de vraag is of het op tijd zal zijn.

Maar de enige grote spelers die een IPv6 only stukje software zouden kunnen neerzetten (denk aan Google met YouTube, of Microsoft met een nieuwe MSN versie oid) zullen dit niet doen omdat ze dit marktaandeel zou kosten.. En voor wat? stimulatie van IPv6? Denk niet dat dit hoog op hun prio/todo lijstje staat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.