Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Weerstand tegen strenge regels .cn-domeinnamen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 maart 2010 08:04 uur

De Amerikaanse registrar GoDaddy gaat stoppen met het aanbieden van de Chinese domeinnaamextensie .cn. Het bedrijf heeft bezwaren tegen de restricties die China onlangs heeft ingevoerd.

Sinds enkele maanden moeten mensen die een .cn-domeinnaam aanvragen voldoen aan de Chinese nationaliteit. Bedrijven moeten een multinational zijn en op zijn minst een vestiging in China hebben. Hierdoor is het een stuk lastiger geworden om een .cn-domein aan te vragen voor niet-Chinezen, bevestigt een medewerker van de Nederlandse hoster Domeinbalie.nl, die ook .cn-domeinnamen verkoopt.

“Er is nog maar een vrij beperkte groep mensen die aan die eisen voldoet.” Volgens de woordvoerder gelden er voor veel meer landen restricties bij het aanvragen van domeinnamen. “Die zijn er ook voor .fr-domeinnamen. Een Frans bedrijf moet bijvoorbeeld in bezit zijn van een Frans ‘KvK-nummer’. En zelfs voor .nl-adressen gelden bepaalde voorwaarden. Alleen hebben we daar vaak geen erg in.”

Domeinbalie is niet van plan om te stoppen met het aanbieden van .cn-registraties. “Wij willen zoveel mogelijk extensies aanbieden aan onze klanten.”

Toch is het moment van de beslissing van GoDaddy bijzonder, nu Google overhoop ligt met de Chinese overheid. Maar het besluit is niet voortgekomen uit protest tegen China in de zaak met de zoekmachine, verzekert Christine Jones, hoofd juridische zaken bij GoDaddy. “We zijn zeer bezorgd over de motieven van de enorm verscherpte verificatie van aanvragers van .cn-domeinnamen”, vertelt ze in een reactie tegenover FastCompany.

ISPam.nl Job board

getUP, 26 maart 2010 11:26 am

Ben benieuwd hoeveel .cn registraties GoDaddy jaarlijks in behandeling mag nemen, zullen er vast meer zijn dan wij doen, maar het lukt mij niet deze beslissing los te zien van financiën en marketing prietpraat.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...