Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bedrijven worstelen met bezwaren tegen cloud-diensten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 31 maart 2010 08:05 uur

Door de toenemende populariteit van cloud-diensten, zijn hostingproviders naarstig op zoek naar nieuwe businessmodellen. Maar er moeten nog veel obstakels worden verwijderd voordat veel bedrijven cloud-diensten gaan gebruiken.

Dat constateert Aaron Skonnard die dinsdag tijdens het evenement DevDays van Microsoft een toespraak hield. Skonnard is mede-oprichter van het bedrijf Pluralsight, dat it-trainingen aanbiedt, en hij is een kenner van nieuwe cloud-platformen als Windows Azure. Skonnard vergelijkt de public cloud met het outsourcen van het datacenter. “Dat is op dit moment erg interessant voor kleine en middelgrote bedrijven met slechts enkele it-medewerkers.”

Grote bedrijven en organisaties staan vooralsnog niet te springen om hun it te verhuizen naar de cloud, zo zegt Skonnard in een interview met ISPam.nl. Het gebruik van cloud-diensten kan veel voordeel opleveren, zeker als het gaat om de opslag van data in de cloud. Zelf heeft Skonnard met zijn bedrijf vele honderden gigabytes aan data opgeslagen bij Amazons dienst S3. “Dat heeft de kosten erg naar beneden gebracht.”

Bezwaren
Maar Skonnard erkent ook dat er nog diverse obstakels zijn. Zo komen bedrijven nog altijd vast te zitten in een vendor lock-in waardoor de overstap naar een andere dienstverlener wordt bemoeilijkt.

Ook hoort hij steeds vaker geluiden over problemen met de belastingen. Zo vallen investeringen in een eigen datacenter voor een bedrijf onder de operationele kosten die afgeschreven kunnen worden. Maar dat ligt anders bij de kosten voor de cloud-diensten, die kunnen niet worden afgeschreven. “Dat is net zoals de rekening voor elektriciteit, die moet je gewoon betalen. En dat belastingvoordeel vormt – met name voor grote bedrijven – een struikelblok”, stelt hij.

“Tot slot zijn er ook bedrijfstakken die nooit naar de cloud zullen overgaan, zoals banken en ziekenhuizen of zorginstellingen, vanwege de gevoeligheid van de data”, zo zegt Skonnard. “Het draait allemaal om vertrouwen. Vertrouw ik dat bedrijf mijn applicaties of mijn data toe?”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?