Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

15 maanden gevangenisstraf voor DDoS-er

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 april 2010 08:11 uur

Een 19-jarige jongeman B. die de Nederlandse providers Argeweb en LeaseWeb bedreigde met een DDoS-aanval en deze later ook uitvoerde is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf.

De reden om de providers te bedreigen en te DDoS-en was het feit dat deze de websites www.turkishplace.nl en www.turkplace.nl hosten. B. eiste dat de providers deze websites uit de lucht zou halen. Toen dat niet gebeurde voegde B. de daad bij het woord en voerde de DDoS-aanvallen uit.

Door de aanvallen werden de servers waar de websites op draaien slecht bereikbaar. Bij Argeweb had het netwerk ook te lijden onder de aanval, terwijl bij LeaseWeb de grote netwerkcapaciteit de aanval kon opvangen, meldt nu.nl.

Daarnaast is B. ook veroordeeld voor het stelen van een lijst met creditcard nummers door middel van een SQL-injection aanval (hacking) en het misbruik van deze creditcard nummers om bestellingen te doen.

Uit de overwegingen bij de veroordelingen van de rechtbank blijkt dat zijn aanval hem zwaar wordt aangerekend, zie de overwegingen bij de veroordeling:

Door aldus te handelen is een grove inbreuk gemaakt op het nog steeds toenemende economische belang van de informatie- en communicatietechnologie en het grote maatschappelijke belang van het internet en daarmee samenhangende toepassingen, zoals het elektronische betalingsverkeer.

Hoewel de verdachte deze feiten binnenshuis, vanachter zijn computer, kon plegen en dus niet feitelijk in woningen of bedrijven hoefde in te breken, is de gemaakte inbreuk op rechten van derden niet minder groot. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich niet heeft bekommerd om de schade en overlast die hij aan de benadeelden heeft toegebracht.

De rechtbank is van oordeel dat dit ernstige feiten zijn waarvoor in beginsel een gevangenisstraf van geruime duur moet worden opgelegd.

De rechtbank veroordeelde B. daarom tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Lees het volledige vonnis hier.

http://www.nu.nl/internet/2226731/cybercrimineel-krijgt-15-maanden-cel.html

ISPam.nl Job board

Martijn van Brandevoort, 19 april 2010 10:55 am

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het terecht vind.

Mark, 19 april 2010 1:12 pm

Ik vind de straf nog aan de lage kant, 10 maanden effectief vastzitten (of gaat daar ook nog weer 1/3 vanaf ivm goed gedrag?).

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?