Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Navo moet ook over cybersecurity gaan’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 mei 2010 08:02 uur

Er moet een aparte organisatie binnen de Navo komen die de veiligheid op internet in de gaten gaat houden. Ook de EU moet cyberveiligheid veel serieuzer gaan nemen.

Dit zijn enkele aanbevelingen die staan in het document Security Jam, dat is opgesteld naar aanleiding van een vijfdaagse brainstormsessie over de wereldveiligheid. De aanbevelingen zijn eind vorige week overhandigd aan Navo secretaris-generaal Anders Rasmussen en Catherine Ashton, een hoge EU-vertegenwoordiger op het gebied van Buitenlandse Zaken en veiligheid.

Tijdens de Security Jam werd ook een voorstel gedaan voor de oprichting van een European Intelligence Agency, een soort Europese geheime dienst. Dit zou goed zijn voor de coördinatie van nationale geheime diensten en grensoverscheidende problemen zoals het milieu en de veiligheid op internet.

Zo’n European Intelligence Agency zou mogelijke kwetsbare doelen in Europa in kaart moeten brengen. Ook zou er een draaiboek moeten klaarliggen voor als belangrijke netwerken in Europa uitvallen als gevolg van cyberaanvallen. Zowel de Navo als de EU moeten actiever worden als het gaat om de veiligheid op internet, zo staat in het rapport.

Volgens de Security Jam-deelnemers zou de Navo een afdeling of post moeten krijgen die zich alleen bezighoudt met internetveiligheid.

Overigens was cybersecurity slechts één van de vele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens Security Jam. Tijdens dit evenement waren 4000 aanwezigen van defensie-experts, diplomatieke en gewone burgerexperts uit 124 landen aanwezig om te dicussiëren over veiligheid, in de breedste zin van het woord. Daaruit zijn uiteindelijk tien aanbevelingen gekomen. In november wil de Navo in Lissabon een besluit nemen over de voorstellen. Dit moet leiden tot strategische richtlijnen tot 2020 voor de Navo en de Europese Unie.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...