Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wat doen we met de achterblijvers (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 17 juni 2010 08:02 uur

Afgelopen week werd ik getipt over twee bijeenkomsten in het buitenland. De eerste was het jaarlijkse congres van de Duitse vereniging van boekhandels in Berlijn. De tweede was een meerdaagse conferentie over city marketing in Las Palmas de Gran Canaria. De reden waarom ik getipt werd had te maken met de online thema’s in beide programma’s.

Boeken zijn voor mij goede voorbeelden van goederen die al lang met succes via internet worden verhandeld. De sector heeft snel begrepen wat de voordelen zijn van online handel, namelijk lagere kosten, een groter bereik en interessante mogelijkheden voor gerichte marketingactiviteiten. Maar ook omdat het voor online-dienstenaanbieders interessante klanten zijn hou ik de ontwikkelingen van de sector bij. Tot zover ik weet zijn er geen slechte online boekverkopers. Daarvoor hebben de klanten al te veel ervaring, is de concurrentie te groot en de markt al volwassen genoeg.

Ik ging er van uit, dat zeker dat laatste ook in Duitsland het geval was. Niet dus, want op het programma stonden diverse workshops om handelaren te stimuleren mee te gaan met de tijd en een eigen website te starten. Ik heb me laten vertellen dat de belangstelling hiervoor groot was en vooral de persoonlijke adviezen zeer op prijs werden gesteld.

In Las Palmas stond het thema social media centraal. Steden als Kopenhagen en Amsterdam gingen vertellen wat social media zijn en hoe die een positief ROI hebben. Daarnaast was er onder andere uitleg hoe je het kunt combineren met e-sales en PR. Dat het nut van social media nog zo nadrukkelijk moet worden uitgelegd verbaast me niet, het is voor velen nog iets nieuws.

De overeenkomst tussen de twee events is trouwens, dat ze nadrukkelijk ook bedoeld waren voor organisaties die achter lopen met online activiteiten.

Achterblijvers, want daar hebben we het hier over, zijn in de regel niet met een standaard verkooppraatje online te krijgen. Wat goed schijnt te werken is achterblijvers door en met vakgenoten te laten informeren. Dat is precies wat er vorige week uitgebreid in Berlijn en op Las Palmas gebeurde.

Als met deze aanpak de achterblijvers gemotiveerd kunnen worden, rijst de vraag hoe hosters, web-designers en andere online-dienstenaanbieders daar het beste op kunnen inspelen. Bij verschillende bedrijven zie ik dat men druk bezig is die lastige vraag te beantwoorden. Ik heb daar veel waardering voor, want uiteindelijk is een grote groep offliners in niemands belang.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...