Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Maakt het uit wanneer IPv4-adressen op zijn? (column)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 juni 2010 08:01 uur

Vorige week werd duidelijk dat de IPv4 mogelijk al in december van dit jaar op zullen zijn, omdat in de Aziatische landen en voor mobiel internet er een enorme behoefte aan nieuwe IPv4-adressen bestaat. Naar aanleiding van dit nieuws ontstonden er op veel plaatsen discussies of de IPv4-adressen daadwerkelijk al in december zullen op raken of dat dit nog langer zal duren.

Maakt het echter wat uit, wanneer de IPv4-adressen precies op raken? Nee, natuurlijk niet! Ze zullen op raken, of dat nou al in december van dit jaar is of een jaar later is, dat maakt natuurlijk helemaal niets uit. Iedereen die het nieuws in de afgelopen jaren heeft gevolgd weet dat dit er aan zit te komen. Wie behoefte heeft aan (veel) IP-adressen en niet in de problemen wil komen heeft zich nu al voorbereid op het opraken van de IPv4-adressen en IPv6 geïmplementeerd.

Natuurlijk maakt het exacte moment dat er geen IPv4-adres meer te krijgen is uit. Net zoals een gat in het dak van je huis, waarbij het uitmaakt of het vandaag of morgen gaat regenen. Het geeft je iets meer tijd om voorbereidingen te treffen. Het verandert er echter niets aan dat je last van lekkage krijgt, als je het gat nog niet hebben gedicht zodra het begint te regenen.

Voor de overstap naar IPv6 geldt het zelfde, zolang als de IPv4-adressen nog niet op zijn, is er nog tijd om het zonder bijkomende problemen te implementeren, er meer te experimenteren, te testen en het stabiel te hebben draaien zodra het in productie gaat. Hoe langer daar mee wordt gewacht, hoe korter de tijd tussen implementatie en in productie nemen, daar zal ongetwijfeld een hogere prijs voor worden betaald, zowel financieel als anderzijds.

ISPam.nl Job board

Sjoerd van Groning, 22 juni 2010 12:11 pm

? Natuurlijk maakt het uit wanneer het gaat regenen als ik een gat in het dak heb!

Net als bij ipv4/ipv6 is het belangrijk om te weten wanneer alles klaar moet zijn. Er is nog vreselijk veel hardware die niet ipv6-ready is en als er investeringen uitgesteld kunnen worden, scheelt dat gewoon geld. We moeten eraan werken om allemaal klaar te zijn.

En het exacte moment wanneer ipv4 op is? Dat vind ik misschien nog wel minder belangrijk. Wat ik interessant vind, hoeveel mensen zitten er al op ipv6 only? Want dat gaat straks hard, ook als ipv4 nog niet 100,0% op is.

Pim, 22 juni 2010 12:17 pm

Ik denk dat de migratie wel eens langzamer kan gaan dan veel mensen denken. Veel providers hebben flink "gehamstert" om het voor zich uit te schuiven. Daarmee is er voorlopig (de komende jaren) geen echte noodzaak om naar ipv6 te gaan.

Sjoerd van Groning, 22 juni 2010 12:47 pm

Noodzaak voor wie... Datacentra of thuis.

Er zullen in de hosting voorlopig wel voldoende ipv4 adressen zijn denk ik. Dus aan de serverkant kan men wel bereikt worden.

Thuis zullen er vrij snel ipv6-only klanten komen verwacht ik (al is het maar in andere snel groeiende landen qua internet-presence). En aan de serverkant zal men die mensen willen bereiken.

Thuisgebruikers gaan denk ik "gedwongen" naar ipv6 en merken daar ook weinig van verwacht ik. Server/hosting moeten naar ipv6 om die mensen te bereiken.

Noodzaak is lastig. Wil je bereikbaar zijn of niet met je servers, dat is de vraag. Ik denk dat het een differentiator gaat worden voor hostingproviders.

Marco, 23 juni 2010 12:45 am

Pim, de noodzaak om naar IPv6 te gaan is er wel. In die zin dat je nu geen apparatuur meer moet aanschaffen die het niet ondersteund. Het wordt nu echt eens tijd dat IPv6 'gaat leven in de hoofden van de mensen'. Eigenlijk had dat al lang geleden het geval moeten zijn, dan waren we wellicht verschoond gebleven van 'vreselijke' oplossingen zoals NAT. En waarom krijg ik van mijn ISP slechts 1 enkel (dynamisch, dus steeds wisselend) IP adres toegewezen, terwijl ik een huis vol netwerk-apparaten heb? Vast niet omdat er geen noodzaak voor is. Iedereen die de IPv6 boot afhoudt heeft koudwater vrees. Allemaal niet nodig, IPv6 is helemaal geen rocket science, dus gewoon doen en jezelf niet meer voorhouden dat het nog niet nodig is.

Mark, 23 juni 2010 8:04 pm

@Marco: hier zijn we net begonnen met een aantal tests. Helaas is VRRPv3 (geschikt voor IPv6) pas sinds relatief korte tijd beschikbaar binnen software. Dat is de belangrijkste reden voor ons om het niet eerder in te voeren (nu het wel beschikbaar is is het testen begonnen).

Voor september verwacht ik dat vrij veel partijen die nu nog niet met IPv6 in productie omgevingen werken de overstap gaan maken om het in productie in te zetten.

Lord Anubis, 7 juli 2010 9:53 am

Waarom krijgen de nieuwe setup's, zoals b.v voor de in het artikel genoemde telecom provider, niet direct 'verplicht' een IPv6 adres range?
Met nieuwe setup's bedoeld ik elk onderdeel IPv6 naar de eindgebruiker.
Nu 'nog even' IPv4, en dan naar IPv6. Altijd extra kosten!!

Is het bekend of er al ISP'ers zijn die hun klanten informeren over de komende veranderingen?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?