Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Entertainmentindustrie spant overheid voor haar karretje

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 juli 2010 08:23 uur

Het begint de normaalste zaak van de wereld te lijken hoe de entertainmentindustrie de overheid voor haar karretje weet te spannen. In de VS zijn er door het Department of Homeland Security, dat na 9/11 is ingesteld om over de binnenlandse veiligheid te waken, totaal 9 websites uit de lucht gehaald die illegaal films op internet streamen, meldt Techdirt.

Nu is het al vreemd dat de DHS – en specifiek een douane onderdeel – zich bezig houdt met een binnenlandse aangelegenheid, nog vreemder is het dat de inval bekend is gemaakt door Disney. Daarnaast waren er tijdens de invallen directieleden van andere filmstudios aanwezig. Ook de Amerikaanse overheid laat zich dus voor het karretje spannen van de entertainmentindustrie. In een statement geeft men dit ook ruiterlijk toe:  “ICE is putting movie piracy front and center in this new initiative, by making its first actions to protect the movie studios’ intellectual property.“.

Een overheid heeft natuurlijk de verplichting om (intellectueel) eigendom te beschermen. Alleen dat gaat wel telkens verder. Zo bleek ook deze week dat het Gerechtshof Den Haag vraagtekens zet tussen de wijze van samenwerking tussen Brein en het Openbaar Ministerie. De strafzaak tegen de beheerders van Edonkey websites zou vrijwel volledig zijn onderbouwd met onderzoek uitgevoerd door Brein.

Ook zou er veelal naar privaatrechtelijke jurisprudentie zijn verwezen en zijn mogelijk de eigen richtlijnen van het OM niet gevolgd. De handhaving van intellectueel eigendom volgens deze richtlijnen zoveel mogelijk civielrechtelijk moet worden gedaan. Door de belanghebbende zelf, in casu dus Brein. In plaats daarvan – en mogelijk in strijd met de richtlijnen – is meteen voor een (kostbare, door de Staat gefinancierde) strafzaak gekozen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...