Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste klachten volgen op nieuwe Franse auteursrechtenwet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 juli 2010 08:04 uur

Terwijl stichting BREIN in Nederland onlangs nog een rechtszaak tegen provider Ziggo verloor, liggen de kaarten er in Frankrijk heel anders voor. Daar wordt voor het eerst de nieuwe auteursrechtenwet serieus op de proef gesteld.

De nieuwe omstreden Hadopi-wetgeving houdt in dat internetters die zich – zelfs na herhaaldelijke waarschuwingen – schuldig blijven maken aan het illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde werken via internet, moeten worden afgesloten door hun internetprovider.

Sinds de ondertekening van de wet dit voorjaar zijn de eerste officiële klachten inmiddels binnengekomen, bevestigt voorzitter Mireille Imbert-Quaretta van de Franse Commissie voor bescherming van de rechten (CPD). De eerste klachten over auteursrechtenschendingen hebben betrekking op muziek, zo voegt ze eraan toe.

De CPD, die bepaalt of iemand vervolgd moet worden, heeft officieel twee maanden de tijd om te reageren op klachten. Dan moet er een waarschuwing per e-mail naar de vermeende illegale downloader zijn verstuurd.

Hoewel nog niet alle details over de uitvoering van de Hadopi-wet duidelijk zijn, zullen de eerste klachten wel worden gevolgd door echte waarschuwingen, verzekert Imbert-Quaretta. De eerste Franse internetters zullen voor 27 september een waarschuwing in hun inbox kunnen verwachten. De verdachte filesharers riskeren overigens niet alleen dat ze door hun provider worden afgesloten, ook kunnen ze nog een boete (van maximaal 300.000 euro) of een gevangenisstraf krijgen.

Op basis van ervaringen die in de Verenigde Staten zijn opgedaan, denkt de voorzitter van de CPD dat de wet vooral een afschrikkend effect zal hebben. “Uit een studie in de VS blijkt dat na een eerste waarschuwing 80 procent stopt met downloaden, na een tweede waarschuwing is dit aantal gestegen tot 90 procent.”

ISPam.nl Job board

vincent, 30 juli 2010 9:20 am

Een waarschuwing per email... hoe weten ze dan dat die is aangekomen en gelezen? Naar welk email adres sturen ze die?

Klinkt allemaal nogal vaag. Stel dat ze die mail naar het email adres sturen welke je bij de provider hebt gekregen. En stel dat je die helemaal niet gebruikt maar een mail op eigen domein gebruikt, of gmail ofzo.

Leesbevestiging werkt uiteraard ook niet, iedereen zou dan mail van @cpd.fr niet bevestigen en verklaren die mail nooit ontvangen/gelezen te hebben.

Boris Bov, 5 oktober 2011 12:26 pm

Mijn vraag: Waarom worden misbruikte domeinen niet wettelijk bij de registrar geblokkeerd ? Dan hoeft die hele lange touwtrekkerij via dure advocaten en rechters niet meer plaats te vinden.
Heeft Brein ook geen abnormaal verkregen inkomsten meer.
Tegenstanders zullen zeggen, maar dan blijven ze registreren. Nou en, het houdt eens op. Wat er nu gebeurt is het probleem telkenmale verplaatsen van de ene host of ISP naar de andere.

NB. Eerder geplaatst in ander topic.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...