Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Terugdraaien van de klok noodzakelijk?(Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2010 08:01 uur

Het bericht dat Vodafone aanpassingen gaat doorvoeren aan de mobiele internetabonnementen leidde tot twee soorten reacties. Aan de ene kant waren er de kranten en journalisten die het persbericht aangrepen voor een korte analyse zonder veel diepgang, maar wel opmerkten dat KPN een dergelijke stap ook had aangekondigd. Aan de andere kant waren er tal van gebruikers die op blogs en webfora hun afschuw uitspraken over deze gang van zaken. Mobiel internetten is al niet gratis en daar bovenop een vaste datalimiet in plaats van een FUP zetten slaat nergens op, zo klonk het.

De krantenartikelen verbaasden me amper, een groot deel van de schrijvende pers ziet het als een soort van prijsverhoging. De commotie op blogs en fora begrijp ik maar al te goed. Mobiel internet begint nu namelijk pas echt leuk te worden, de keuze in devices en apps zijn eindelijk volwassen en dan is het natuurlijk niet prettig (understatement) met een bericht geconfronteerd te worden dat de telecomoperators de markt van gebruikers EN aanbieders van dit soort diensten gaat frustreren.

Nu is het wat mij betreft de vraag of dit een incidentele actie is of dat er niet meer aan de hand is. Twee weken geleden werd bekend, dat in de Verenigde Staten het aantal koffieketens afneemt dat gratis wifi aanbiedt. Deze trend begon aanvankelijk bij een keten met als argument dat de wifi-voorziening ongewenste neveneffecten had. Later toen meer ketens de wifi kraan dichtdraaiden kwamen er ook andere argumenten bij, zoals dat de kosten van aanleg en onderhoud niet voldoende worden gecompenseerd door de verkoop van macchiatos en lattes aan wifi-nomaden.

Ik ben verder gaan zoeken en zie bijvoorbeeld bij de discussie over netneutraliteit door marktpartijen het argument wordt gebruikt dat de groei in het dataverkeer en de meerkosten daarvan de inkomsten overstijgen of dat dreigen te doen. En dat terwijl grootschalige virtualisatie van werkplekken nog moet plaatsvinden, die volgens mij ook voor heel wat dataverkeer gaat zorgen.

Kortom, er wordt in toenemende mate gewezen op de variabele ‘dataverkeer’ en de noodzaak daar weer een prijskaartje aan te gaan hangen. Ik zeg met nadruk ‘weer’, want rond de eeuwwisseling waren datalimieten bij access en hosting gemeengoed. Het moest wel, want anders bezweken de netwerken en maakte iedereen verlies. Uiteindelijk bleek – met name bij access – dat die limieten nergens voor nodig waren. Zowel technisch, marketingwise als commercieel gezien was de vermeende noodzaak al snel achterhaald.

Daarom wantrouw ik de nu gehanteerde argumenten van telecomoperators en de vermeende noodzaak tot het terugdraaien van de klok.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?