Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Isp’s zouden illegale goksites moeten blokkeren’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 augustus 2010 08:06 uur

Het blokkeren van illegale goksites via internetproviders en via banken en creditcardmaatschappijen is een geoorloofd en effectief middel om illegale internetkansspelen aan te pakken. Dat staat in het rapport van de Adviescommissie kansspelen via internet dat maandag is gepubliceerd.

De commissie is vorig jaar door minister Hirsch Ballin van Justitie in het leven is geroepen om de regulering van kansspelen via internet te onderzoeken. In het rapport, dat vorige maand aan de minister werd aangeboden, adviseert de commissie om alleen pokeren via internet te legaliseren. Andere vormen van kansspelen zouden verboden moeten blijven.

Op dit moment zijn er talloze websites waar Nederlanders een gokje kunnen wagen. De uitbaters van die sites zijn heel lastig aan te pakken omdat ze vaak in het buitenland zijn gevestigd. Daarom stelt de adviescommissie voor om ‘het verkeer tussen een aanbieder van illegale internetkansspelen en het Nederlandse publiek te blokkeren’.

Het dataverkeer met een Nederlandse speler verloopt immers via een keten van internetbedrijven die eindigt bij de Nederland gevestigde internet service provider van die speler, zo is in het rapport (pdf) te lezen.

Juridisch geoorloofd
Volgens de commissie volstaat de Wet op de kansspelen nu al in de mogelijkheid om illegale goksites bij de internetprovider af te sluiten. “Artikel 1 lid b verbiedt het bevorderen (van de deelname aan illegale kansspelen) of ‘het daartoe voor openbaarmaking of verspreiding bestemde stukken in voorraad te hebben’.”

Het afsnijden van dergelijke partijen via de distributeur bestaat dus al binnen het kansspelbestel, het is alleen nooit geïmplementeerd op een voor internet bruikbare wijze, stelt de commissie. In incidentele gevallen zou blokkering plaats kunnen vinden via een last onder dwangsom. “In andere gevallen zal het echter nodig zijn meer structurele maatregelen te nemen. Een voorbeeld hiervan is het Italiaanse stelsel van internetblokkering. Het is Italiaanse isp’s verboden om data door te geven van de internetsites op een ‘zwarte lijst’.”

De zwarte lijst van illegale kansspelaanbieders wordt voortdurend geactualiseerd door de Italiaanse kansspelautoriteit. In Nederland zou de Nederlandse Mededingingsautoriteit zoiets voor haar rekening kunnen nemen, denkt de adviescommissie. Al wordt er wel voor gepleit om een nieuw bestuursorgaan op te zetten die ruime bevoegdheden krijgt om overtredingen op de Wet op de kansspelen te bestraffen. “Voor de handhaving van illegale internetkansspelen zou het bijvoorbeeld nuttig zijn om dataverkeer af te kunnen tappen”, aldus het rapport.

Niet waterdicht
De commissie voegt er overigens wel aan toe dat het werken met zo’n zwarte lijst niet helemaal waterdicht kan zijn, omdat gokaanbieders gemakkelijk naar een andere provider kunnen overstappen. “Maar dat hoeft ook niet”, vinden de commissieleden, “het hoeft alleen maar een zodanige hindernis op te werpen of zodanig irritant te zijn dat het Nederlandse publiek ervoor kiest zijn kansspelen te beoefenen bij legale in plaats van illegale aanbieders.”

ISPam.nl Job board

Sebastiaan, 24 augustus 2010 10:20 am

De enigste reden waarom ze dit willen verbieden is omdat ze er geen belasting over kunnen heven. Want de veiligheid van de burger met betrekking tot privacy, creditcard fraude etc. slapen zij geen nacht minder om.

Positief vind ik wel dat ze (internet) pokeren legaal willen maken.

http://blog.iusmentis.com/2008/03/03/nederland-moet-wetgeving-sportweddenschappen-aanpassen-eist-commissie/

http://blog.iusmentis.com/2010/06/04/nederland-mag-internetgokken-verbieden/

http://blog.iusmentis.com/2009/10/07/mag-ik-gokken-op-internet/

Sjoerd van Groning, 24 augustus 2010 11:56 am

Ik denk dat we binnenkort alleen nog maar mogen gokken via staatsloterij.nl :-)

Hoever gaat vrijheid van internetverkeer en waar begint bescherming van de burger. Moet je elk materiaal toestaan om via internet binnen te komen? Ik weet het niet. Als iemand daarin een mening heeft, laat het vooral horen denk ik.
Ik denk dat ergens tussen de censuur zoals in china en "alles" open een grens zit. Maar waar ligt de grens en wie bewaakt deze grens?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?