Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

e-commerce ontwikkelingen; hoe blijft de sector op de hoogte?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 9 september 2010 07:59 uur

Per ouderwetse snail mail ontving ik een uitnodiging voor het ‘2e Europese Online-Handelscongres’ in Berlijn. Online handel – wij zeggen e-commerce – is weliswaar interessant, maar niet perse een lange reis waard.

Toch leek dit congres wel de moeite van het bezoeken waard, want volgens het programma gaat de aandacht niet alleen uit naar de obligate succesverhalen van bedrijven als eBay en Amazon. Tijdens het congres wordt ook aandacht besteed aan twee onderwerpen die voor zowel de aanbieders van e-commerce als alle tussenpersonen – de hosters, websitebouwers en afwikkelaars – relevant zijn.

Eerste onderwerp is de visie van de Europese Commissie over hoe grensoverschrijdende e-commerce in Europa kan worden gestimuleerd. Tot op heden blijft de groei van die e-commerce voor b2c en b2b geringer dan verwacht. Uit onderzoek blijkt dat de beoogde klant best wel meer internationaal wil shoppen, maar het al snel te complex vindt. Aanbieders zitten op hun beurt soms helemaal niet wachten op internationale klanten vanwege de verschillende wetgevingen.

De EC vindt het inmiddels tijd voor concrete verbeteringen om de barrières te slechten en werking van onlinehandel te bevorderen. Dat klinkt goed voor iedereen: de webshophouder, iedereen die een bijdrage levert aan de webshop variërend van bouwer tot hoster en uiteraard ook de klant die meer keuze krijgt.

Het tweede onderwerp dat naar mijn inschatting relevante informatie voor de online dienstenaanbieders (datacenters, hosters en dergelijke) bevat, betreft de next megatrends. Dat is natuurlijk een hele brede term. Enerzijds gaat het hierbij om het antwoord op vragen als ‘wie wordt de volgende Amazon’. Anderzijds gaat het om veranderingen op administratief, juridisch en technisch vlak die gepaard gaan met de verdere ontwikkeling van e-commerce.

Mij lijkt het zonder meer nuttig dat online dienstenaanbieders tijdig op de hoogte zijn van dergelijke trends en de impact ervan. Met die kennis kunnen ze klanten beter adviseren en langs die weg is dan meer omzet mogelijk.

Maar wat ik dan niet begrijp is waarom op dit congres slechts 1 spreker staat die afkomstig is uit de datacenter–hosting sector. Toen ik dat navroeg bij de organisatie hoorde ik zelfs nog dat men tot op heden geen bezoekers uit providersbranche had geregistreerd. Zoiets roept bij mj meerdere vragen op. Maar ik vraag me eigenlijk vooral af hoe hostingbedrijven en datacenters op de hoogte blijven van e-commerce ontwikkelingen in bredere zin als dit soort events schijnbaar niet interessant voor ze is.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?