Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Traffic Management in de praktijk (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 23 september 2010 08:01 uur

Al jaren wordt er wereldwijd door partijen uit de internet en telecom sector gesproken over Netneutraliteit. Onder Netneutraliteit wordt algemeen verstaan dat providers internetverkeer niet mogen discrimineren naar bron, inhoud of bestemming (bron). Het is een lastig onderwerp waarbij met name aanbieders van internet te maken hebben met tegengestelde belangen. Aan de ene kant hebben ze alle belang bij zoveel mogelijk (data-) verkeer over de lijnen te laten gaan. Maar aan de andere kant moeten ze ook zorgen dat er altijd gebruik gemaakt moet kunnen worden van enkele basisdiensten, zoals vaste telefonie. Om dat mogelijk te houden heeft spraak voorrang op data. Dit principe wordt vaak voorzien van het label QoS.

In de discussies over Netneutraliteit wordt met enige regelmaat gepoogd de gangbare definitie QoS uit te breiden zodat gericht de veroorzakers van veel dataverkeer kunnen worden aangepakt. Bijna altijd gaat het dan om P2P verkeer, dat een dermate zware belasting voor de netwerken schijnt te vertegenwoordigen dat het terugdringen daarvan sommige providers goed uitkomt. Dat daardoor tevens applicaties (denk aan voip toepassingen als Skype) worden gehinderd die concurreren met de basisdiensten van de provider is iets dat voor de hand ligt, maar helaas niet altijd wordt genoemd.

Het aanhouden van een QoS of het aanhouden van Traffic management (TM) maatregelen hoeft op zich niet erg te zijn. Zolang het maar vooraf en duidelijk aan de klanten wordt uitgelegd. In Groot Brittannië is daar recent een voorbeeld van gegeven. Provider O2 heeft drie nieuwe ADSL abonnementen geïntroduceerd, alle drie max 20Mb/s download, die zich onderscheiden door het TM.

Onderstaande tabel vat de data samen die op de help pagina’s van O2 staat. O2 heeft 2 soorten verkeer benoemd die hiervoor in aanmerking komen: elke vorm van streaming en p2p. Niet onverwachts natuurlijk, maar de mate waarin de inzetbaarheid van deze toepassingen wordt ontmoedigd is wel overweldigend.

Dus als er door accessproviders wordt gesproken over het nut van QoS en de noodzaak tot TM, deze tabel laat ziet waartoe dat kan leiden.

ISPam.nl Job board

Dick Tump (Shock Media), 23 september 2010 9:46 am

Op zich mooi dat O2 het goed communiceert, maar als je tijdens de piekuren maar 50 kbps (dus dat ligt onder ISDN snelheid van 64 kbps!!) kunt downloaden met een 20 mbps lijn, zou ik niet gelukkig worden. Limiteren op 1 mbps voor het goedkoopste abonnement zou ik me nog voor kunnen stellen, maar op deze manier ga je echt 10 a 15 jaar terug in de tijd.

Zelfs dat Work abonnement nog. Als je dan een Linux distributie voor je werk moet downloaden en toevallig tijdens de piekuren zit, gaat dat met een geweldige snelheid van bijna 32 kilobyte/s. Dat is ruim 6 uur voor een CD'tje van 700 MB. Zolang wil je niet wachten, als je even wat moet installeren op je werk.

Maar goed, met een beetje gelukt lost de marktwerking dit wel op. Er komen vanzelf bedrijven die gaan concurreren op p2p snelheden :)

Sebastiaan Stok, 23 september 2010 10:12 am

Het gaat niet alleen het type dataverkeer, maar ook om de verschillende websites :)

Google/Bing voorrang geven op een andere website, is waar het met Netneutraliteit grotendeels omgaat.

Rashid Niamat, 23 september 2010 10:58 am

@Dick Tump
Wat betreft de marktwerking:
In Groot Brittannië hebben delen van het land nog steeds geen toegang tot breedband. Het kan dus zomaar zijn dat er mensen blij worden van dit aanbod "beter iets dan niets".
En dat kan de concurrentie weerhouden zelf een 100% vrij, ongelimiteerd aanbod te doen.

@Sebastiaan
Inderdaad, deze case van O2 is ook (of zelfs vooral) wegens Netneutraliteit relevant.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...