Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Enorme piek in transacties legde pinverkeer plat’

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 28 oktober 2010 08:04 uur

De langdurige storing in het pinverkeer die zich een maand geleden op een vrijdagmiddag voordeed, is veroorzaakt door een massale en onverklaarbare piek in het aantal transacties. Zo blijkt uit een voorlopig onderzoek van Equens, het bedrijf dat de pintransacties verwerkt.

De storing van vrijdag 24 september was landelijk en duurde ongeveer een half uur. Gedurende die tijd kon er alleen maar met contant geld worden afgerekend in winkels en supermarkten.

Volgens Equens-woordvoerder Marcel Woutersen is de storing veroorzaakt door een korte ‘onevenredig zware belasting’ van de systemen. “De verwerking van de pintransacties is ingericht op de enorme piekbelasting in het pinverkeer die rond de feestdagen plaatsvindt. Maar kennelijk waren de systemen niet opgewassen tegen de enorme hoeveelheid transacties die er op de middag van van 24 september werden aangeboden”, aldus Woutersen. “Er heeft een oneigenlijke opeenhoping plaatsgevonden van transacties.”

Het onderzoek tot nu toe heeft uitgewezen dat het niet aan de systemen van Equens heeft gelegen. “Hoe dan ook is die piekbelasting schijnbaar wel heel extreem geweest en is alles daardoor verstopt geraakt.”

Equens heeft inmiddels de monitoring van het betalingsnetwerk opgeschroefd. “Met onze systemen garanderen we een beschikbaarheid van 99,98 procent. Dat betekent dat we 7 minuten per maand niet bereikbaar zijn door bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden.”

Het onderzoek naar de exacte oorzaak is nog niet afgelopen, maar het is volgens de woordvoerder wel onzeker of de echte reden van de storing nog ooit achterhaald zal worden.

Volgende week kan de infrastructuur waar het pinverkeer overheen gaat weer op de proef worden gesteld. Het is dan namelijk de Week van het pinnen.

ISPam.nl Job board

patrick, 28 oktober 2010 10:55 am

*kuch* ze weten het waarschijnlijk wel, maar het zal wel te gevoelig liggen om het naar buiten te brengen. Er zal wel ergens iets hebben liggen te stinken. Beter dat het nu gebeurde als tijdens de drukke feestmaand. Shit happens, get over it.

 • Pingback: ‘Onverklaarbaar hoge piek in pintransacties oorzaak van storing’ » Clippy.be

 • Tonnie, 29 oktober 2010 9:08 am

  Blijf het een vreemde reactie vinden, de netwerken zijn nog redelijk afgeschermd, en alleen met juiste koppelingen en contracten hoor je verbinding te krijgen, ook lijkt het me sterk dat opeens een weet ik veel hoeveel aantal mensen zouden gaan pinnen, dus of er is een soort van Ddos geweest, of een grote ip-pin leverancier heeft een fout gemaakt (alle terminals tegelijk contracten laten vernieuwen oid) of iets anders, maar geloofwaardig is dit niet.

  Overigens zijn een aantal groot winkel bedrijven nu de helft van hun contracten aan het omzetten van equens naar de CCV host, aangezien die wel door bleef draaien en ze dit soort chaos liever niet meer hebben..

  Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...