Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Breedband anders (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 11 november 2010 08:04 uur

Als we in Nederland schrijven over breedband dan bedoelen we daarmee, coax, xdsl of glasvezel. Met deze drie kabels is – al dan niet gecombineerd – meer dan 90% van de huishoudens in het land aangesloten. Het cijfer voor aangesloten bedrijven is lastiger te bepalen, niet in de laatste plaats omdat er meerdere definities van “bedrijf” zijn. Hoe dan ook Nederland is een van de best bekabelde landen ter wereld.

Pal over de grens, is het anders. Daar is de internetpenetratie bij zowel bedrijven als huishoudens nog altijd geringer. Afhankelijk van de metingen in Duitsland als België tot wel 10 procentpunten lager.

Vraag is natuurlijk hoe dat komt. Een van de antwoorden is dat die landen meer regio’s hebben die geïsoleerd liggen waardoor kabels leggen niet renderend is of gewoon onmogelijk. Ook in Nederland hebben we trouwens een aantal gebieden die beperkt breedband geschikt zijn. Daar ben ik jaren geleden mee geconfronteerd toen alle scholen op breedband moesten worden aangesloten. In enkele regio’s bleek er geen andere mogelijkheid dan internet via de schotel. Dat was natuurlijk beter dan geen internet, maar echt breedband was het natuurlijk ook niet.

De laatste jaren zijn de ontwikkelingen bij internet via de schotel gestaag doorgegaan. Het blijft een interessante techniek, maar omdat we in Nederland te maken hebben met een redelijk verzadigde markt en amper slecht bereikbare gebieden is de belangstelling gering. Daarom is er tot op heden ook weinig aandacht bij de landelijke pers voor Ka-Sat, de nieuwe satelliet van Eutelsat. Als alles naar wens verloopt zal deze eind deze maand worden gelanceerd en dan per q1-2011 operationeel zijn. Ka-Sat bestrijkt in tegenstelling tot de voorgangers een veel kleiner gebied, de bundel is beperkt tot 250 km2. Maar, en dat is nieuw, de satelliet dan 80 van dit soort gebieden tegelijk – multi-spot in vakjargon – bedienen.

Hierdoor zullen regio’s in Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland eindelijk verlost worden van de huidige beperking van 56Kbps. Ka-Sat maakt volgens de internetprovider Tooway “up to 3.6 Mbps download and 384Kbps upload speeds” mogelijk.

Ik ben natuurlijk erg benieuwd of die snelheden ook waargemaakt zullen worden. Maar als dat lukt, dan kunnen alleen al in Duitsland letterlijk 100.000den huishoudens opeens breedband ervaren. En wellicht is er zelfs nog ergens in Nederland een school die volgend jaar dan ook voor het eerst breedband internet kan ervaren.

ISPam.nl Job board

N. Stam, 17 november 2010 9:22 am

Het bovengenoemde artikel is niet geheel correct. Tooway biedt al geruime tijd internet via de satelliet. Op dit moment wordt er al gebruik gemaakt van Tooway Ka-band (op 13 graden oost) en Ku-band (op 33 graden oost). Hiermee levert Tooway op dit moment snelheden tot 3.6 Mbps download en tot 384 Kbps upload. En ja, deze snelheden worden momenteel met gemak behaald. In december van dit jaar wordt een nieuwe satelliet gelanceerd, Tooway KA-SAT. Deze satelliet wordt op 9 graden oost gepositioneerd en zal niet (zoals in het bovenstaande artikel wordt omschreven) tot 3.6 Mbps download gaan leveren, maar zal tot 10 Mbps download en tot 6 Mbps upload gaan leveren. De diensten via deze nieuwe KA-SAT zullen vanaf mei/juni 2011 aangeboden gaan worden aan de eindgebruiker. Hierbij worden diverse pakketten ontworpen met verschillende down-, en uploadsnelheden. Zo kan de klant al gebruik maken van breedband internet via de satelliet vanaf € 21,95 excl. btw per maand (voor dit maandelijkse bedrag ontvangt de klant tot 6 Mbps download en tot 1 Mbps upload).

Daarnaast is Tooway zelf geen service provider, maar Tooway maakt gebruik van diverse (door hun aangestelde) service providers. In Nederland en België wordt de huidige Tooway Ku-band aangeboden door Tooway4you. De nieuwe Tooway KA-SAT zal tevens door Tooway4you aangeboden gaan worden, waarbij zij de gehele Europese markt kunnen bedienen.

De volgende link van Eutelsat toont wat extra informatie over Tooway, waarbij tevens een uitgebreide uitleg wordt gegeven over de nieuwe KA-SAT (pagina 4): 'http://www.eutelsat.com/news/media_library/brochures/tooway.pdf'.

Op www.tooway4you.eu is tevens uitgebreide informatie te vinden over de huidige Tooway services (Ku-band) en de nieuwe Tooway KA-SAT.

Rashid Niamat, 17 november 2010 9:40 am

@N.Stam,

Dank voor de correctie wat betreft snelheden.
Waarom noemen jullie de prijzen excl BTW - richten jullie je primair op de zakelijke markt?

N. Stam, 17 november 2010 11:59 am

Nee hoor, wij richten ons zowel op de particuliere, als de zakelijke markt. Aangezien wij middels wederverkopers door geheel Europa werken, hanteren wij de prijzen excl. btw, vanwege de verschillende Europese btw tarieven.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...