Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aantal Notice and Take Down-verzoeken flink gestegen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 november 2010 08:05 uur

Het Govert heeft sinds het tweede kwartaal van dit jaar een flinke stijging gezien in het aantal Notice and Take Down-verzoeken.  Dat staat in het eerste Nationale Trendrapport Cybercrime en Digitale Veiligheid dat maandag is gepubliceerd. Het rapport is opgesteld door het Govcert, het KLPD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de OPTA.

Het Govcert krijgt regelmatig verzoeken om actie te ondernemen tegen Nederlandse websites die malware verspreiden of phishingpogingen doen. Rond april lag het aantal verzoek bij Govcert.nl rond de 50 per maand. Tot maart van dit jaar lag het aantal Notice and Take Down (NTD)-verzoeken meestal onder de tien per maand.

Als oorzaak voor de sterke stijging van het aantal NTD-verzoeken, wijst het rapport op de plotselinge stijging van het aantal phishing e-mails. “In de periode 2008 tot 2010 daalde het aantal phishing e-mails zelfs, mede als gevolg van enkele opsporingssuccessen. Maar sinds begin 2010 neemt het aantal waargenomen phishingaanvallen echter weer toe”, zo staat in het rapport (pdf).

Aangiftebereidheid
Over de omvang van cybercrime met Nederlandse slachtoffers is nog weinig bekend. “Er zijn beperkt metingen gedaan, maar er zijn op basis van die gegevens geen uitspraken te doen over de mogelijke omvang”, aldus de onderzoekers.

Uit politiedossiers van twee regiokorpsen blijkt wel dat van de geregistreerde meldingen en aangiften minder dan 1% cybercrime betreft.  Maar daarbij moet wel worden opgemerkt dat burgers en bedrijven niet snel bereid zijn om aangifte te doen van cybercrime. Die aangiftebereidheid wordt geschat op ongeveer 4%.

Ook is de directe financiële schade als gevolg van hightech crime in Nederland niet bekend, maar is deze ‘hoogstwaarschijnlijk substantieel’. Volgens het rapport betreffen openbare schadecijfers  vooralsnog alleen de schade die Nederlanders hebben geleden als gevolg van skimming. Die schade bedroeg in 2009 36 miljoen euro.

Harde cijfers ontbreken
Verder wordt geconstateerd dat er eigenlijk weinig harde cijfers bekend zijn over de omvang van cybercrime in Nederland. “Het gebrek aan kwantitatieve data belemmert niet alleen het inzicht in de trends zelf, maar ook het meten van het effect van maatregelen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.