Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Serverruimte van gemeente Hoogeveen blijkt onveilig

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 januari 2011 08:09 uur

De Drentse gemeente Hoogeveen gaat voor circa 130.000 euro haar serverruimte opnieuw inrichten omdat de huidige serverruimte is verouderd en omdat de vloer het dreigt te begeven. Dankzij nieuwe apparatuur en virtualisatie kan de ruimte worden gehalveerd.

De serverruimte heeft nu nog oppervlakte van 49m2 en is volgens de gemeente dringend aan verbouwing toe omdat de ruimte niet meer voldoet aan de energie-eisen van deze tijd. “De koeling in de serverruimte had zijn maximumcapaciteit bereikt en er wordt te veel stroom verbruikt”, zegt Bert Scheper, netwerkbeheerder bij de Gemeente Hoogeveen en verantwoordelijk voor het datacenterproject.

Onveilig
In stukken (pdf) van de  gemeente van augustus wordt echter gemeld dat ‘de huidige ruimte niet voldoet aan de huidige eisen op het gebied van brandveiligheid en koeling’. “Tijdens de voorbereidingen bleek dat de vloerbelasting per m2 erg hoog is en dat bijplaatsen van apparatuur, serverkasten en andere installaties een probleem gaat opleveren”, zo staat er in het raadsvoorstel.

“Dit heeft tot gevolg dat de vloerbelasting van de derde verdiepingsvloer ter plaatse van de computerruimte boven de toegestane waarde is gekomen. Als de bestaande vloer nu zonder verdere maatregelen verder wordt belast leidt tot een onveilige situatie.”

Oude koeling
Afgezien van de zware vloerbelasting, was ook de koeling niet meer van deze tijd. “De oude ruimte werd nog gekoeld met een plafondairco. De airco loeide 24 uur per dag en kon de warmteproductie van de gevirtualiseerde serveromgeving nauwelijks aan, de temperatuur bleef met zo’n 24 graden relatief hoog. Ook de UPS was aan vervanging toe, die was 7 jaar oud en inmiddels te klein geworden voor ons serverpark”, aldus Scheper.

Wat ervoor in de plaats komt, is een ruimte van 21m2 met onder meer vijf 19-inch datacenterkasten, een waterkoelingoplossing met een koelvermogen van 24 Kilowatt (kW), een Monitoring & Management-oplossing plus een UPS. Hoewel de vloer in het gemeentehuis nog altijd niet berekend is op een belasting van meer dan 1000 kg per vierkante meter (10kN), wordt een speciale computervloer in de ruimte aangebracht om het totale gewicht van de kasten over de gehele oppervlakte van de vloer te verdelen.

Hoogeveen heeft de verbouwing van haar datacenter in het gemeentehuis uitbesteed aan Vaultex, een dochteronderneming van de Aegide Group.


ISPam.nl Job board

Laurens van Alphen (Keenondots), 18 januari 2011 10:35 am

EUR 130.000 excl. operationele kosten (stroom) voor 5 racks in 5 jaar is een goede EUR 400 per rack per maand. Dat lijkt niet heel veel af te wijken van een rack in een datacentrum zonder stroom. Al missen ze natuurlijk wel wat puntjes op de i qua redundantie: een dubbele stroomfeed, generatoren en redundante koeling.

Met andere woorden: hetzelfde in een datacentrum is wellicht iets goedkoper en biedt meer zekerheden. Dikke glasring naar een datacentrum nabij Hoogeveen (Equinix ZW1) en klaar.

Alex Bik, 19 januari 2011 7:07 pm

Voor dat geld zullen ze wel wat meer missen dan alleen puntjes op de I. Afgezien van de punten die Laurens noemt, lees ik ook niks over een blusinstallatie bijvoorbeeld. Maar goed, dat zijn allemaal keuzes. En misschien vinden ze dat het geld niet waard.

Wat wel meteen de aandacht trok, was de uitspraak dat ze in de oude situatie met 24 graden aan de hoge kant zaten. Dat suggereert dat na de upgrade de temperatuur lager is. de ASHRAE specs die 27 graden toestaan zijn al weer een paar jaar oud, dus een veel lagere temperatuur dan dat kost onnodig veel energie. Ik vind dat de overheid het goede voorbeeld moet geven en dat dus niet kan maken.

Maar goed, dat zal Vaultex ze ook wel verteld hebben.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!