Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Turkse overheid doet domeinnamen in de ban

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 mei 2011 08:06 uur

De Turkse overheid heeft een flink aantal domeinnamen in de ban gedaan. Dit meldt dagblad Hurriyet op zijn website. In totaal gaat het om 138 namen die niet meer in domeinnamen mogen voorkomen.

Sites die niet meer door de beugel kunnen, zijn bijvoorbeeld donanimalemi.com, omdat het verboden woord ‘animal’ hierin voorkomt. Ook sanaldestekunitesi.com kan niet meer in Turkije: hierin zit het woord ‘anal’ verborgen. Voor de goede orde: het gaat hier respectievelijk om een bestelsite voor hardware en een site voor ict-support.

Pic taboe
Andere Engelse woorden die op de verboden lijst staan, zijn ‘teen’, ‘escort’ en ‘homemade’. Ook het woord ‘pic’ – als afkorting voor picture – kan niet meer: pic is in het Turks een scheldwoord. Het verbod betreft overigens niet alleen Engelse woorden. Het woord ‘yasak’ mag bijvoorbeeld niet meer worden gebruikt. Saillant detail: yasak betekent verboden.

Zo langzamerhand is van vrij internet in Turkije geen sprake meer, stellen journalisten ter plaatse. Eerder dit jaar blokkeerde Ankara al 3700 websites, waaronder YouTube. Reden: op YouTube waren filmpjes te vinden met negatieve uitlatingen over de grondlegger van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.

ISPam.nl Job board

patrick, 2 mei 2011 9:16 am

waar heb ik dit toch eerder gezien... oja juist bij gefaalde firewall/proxy implementaties bij een groot fortune 500 bedrijf een jaar of 10 terug. Nu dus een overheid die ze niet allemaal meer op een rijtje heeft staan. Ik ga nu maar een homemade appeltaart bakken en hier geen blog overschrijven in het turks (bemachtig die taal toch niet, dus dat is redelijk eenvoudig). Ik raad de turkse jeugd echter aan om veel voorkomende woorden in het turks te gaan inzetten voor woorden die nu 'verboden' zijn. Zodat ze in context toch aangeven wat er bedoeld is.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?