Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

China richt nieuw bureau op voor internetcensuur

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 mei 2011 08:04 uur

China gaat een nieuw centrum openen dat controle moet houden op de content op internet die voor de 450 miljoen Chinese internetters toegankelijk is. Hiermee wordt de controle voor het eerst echt gecentraliseerd.

Het centrum dat de State Internet Information Office gaat heten, zal gaan bepalen welke online content toegestaan is. Zo zal het bureau controle houden op online nieuws, gaming en partijpropaganda, want het bureau wordt bestuurd door de Communistische Partij. De nieuwe State Internet Information Office heeft ook de bevoegdheid overtreders te bestraffen en op te treden tegen ongewenste content, zo meldt de Chinees-Amerikaanse omroep NTD Television.

Tot nu toe lag het toezicht op internetcontent bij zowel de politie en diverse organisaties als het Chinese ministerie van Informatie. Door alles in een bureau onder te brengen, kan China het toezicht efficiënter maken, zo is de verwachting.

De oprichting van het nieuwe bureau bewijst volgens Japanse media ook dat de Chinese overheid extreem gevoelig is voor de verspreiding van informatie via internet. China lijkt de internetcensuur eerder strenger te maken dan te versoepelen.

Dat wordt bevestigd door Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft China de druk op internetgebruikers en journalisten de afgelopen jaren flink opgevoerd. Zij lopen steeds vaker de kans geïntimideerd of gearresteerd te worden wanneer zij politiek gevoelige onderwerpen bespreken. Tientallen individuen en journalisten zitten op dit moment in de gevangenis vanwege het uiten van hun visies op internet, aldus Amnesty.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?