Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gemeente Den Haag loopt voorop met IPv6

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 juni 2011 08:02 uur

De gemeente Den Haag stapt als één van de eerste grote gemeenten in Nederland over op IPv6. Daarmee lijkt het ook één van de weinige grote organisaties te zijn die klaar is voor het nieuwe internetprotocol.

Als de World IPv6 Day van afgelopen woensdag iets aan het licht heeft gebracht, dan is het wel dat vooral grote ondernemingen niet klaar zijn voor de overstap naar IPv6. Want hoewel tijdens de grote IPv6-testdag is aangetoond dat veel servers wel klaar zijn voor IPv6, ontbreekt het vooral binnen grote organisaties aan de mogelijkheden om IPv6 te implementeren. Tot die conclusie komt eWeek.

Het probleem ligt volgens eWeek bij grote bedrijven met kleine it-afdelingen. Zij hebben te weinig mensen en middelen om bijvoorbeeld firewalls en routers op IPv6-functionaliteiten te testen. Maar ook zouden er weinig managementtools beschikbaar zijn voor it’ers die actief zijn met IPv6 en ontbreekt het her en der nog aan ondersteuning van het internetprotocol.

“De enige firewall/router die ik heb gevonden die goed overweg kan met IPv6 was van Linksys, maar deze is bestemd voor het midden- en kleinbedrijf en bovendien is het toestel al uit de productie genomen”, schrijft eWeek.

Firewalls voor grote ondernemingen die IPv6 ondersteunen, zijn zeldzaam, merkt de auteur op. Voor grote ondernemingen is het daardoor lastig om IPv6 voor zijn werknemers te activeren, aldus eWeek.

Subnet
Toch is het de gemeente Den Haag gelukt om – in samenwerking met een externe partij – IPv6 werkend te krijgen. De gemeente heeft nu de beschikking over een werkend /32 publiek subnet. “De externe dns van de gemeente Den Haag is opgezet met IPv6 en de zone denhaag.nl is IPv6-ready”, zo meldt it-bedrijf SecureLink trots in een persbericht.

Adblocker
Wie nog niet overtuigd is van het nut van IPv6, kan het ook over een andere boeg gooien. Marketeers en advertentiebureaus lijken de overstap naar IPv6 ook nog niet gemaakt te hebben. De Britse website The Inquirer meldt dat je helemaal geen adblocker nodig hebt, als je IPv6 gebruikt.

Er is bijna geen advertentiebureau dat zijn advertentienetwerk al geschikt heeft gemaakt voor IPv6. Dit betekent dat internetters die wel via IPv6 maar niet via een dual stack-oplossing surfen, geen advertenties zullen zien. Al zal het een kwestie van tijd zijn voordat ook deze partijen overstappen op IPv6, zo is de verwachting.

ISPam.nl Job board

Alex Bik, 14 juni 2011 10:03 am

Geen adblocker nodig. Right. Wat een ontzettend dom gelul weer.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...