Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Geen ruimte voor kleine partijen op de breedband markt”

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 augustus 2008 08:00 uur

Enkele weken geleden heeft Fiberworld haar diensten gestaakt en haar klanten overgedragen aan InterNLnet en Scarlet. De reden voor de sluiting is volgens Fiberworld directeur Harry Dijkstra dat er geen geld meer te halen is op de particuliere breedbandmarkt. Voor de klanten verandert er volgens Dijkstra verder niks, omdat de overnemende partijen de klanten en hun diensten ongewijzigd overnemen.

Harry Dijkstra zegt over de situatie op de breedbandmarkt tegen Webwereld:

Die markt is zo moeilijk. Als je nu nog aantallen wil scoren dan zul je aan marketing moeten gaan doen, maar de marges zijn dermate klein dat je als kleine partij gewoon geen stand houdt. Dus dat heeft gewoon geen zin.

Ondanks dat Harry Dijkstra toch een bepaalde naam heeft in de internetwereld, is het in dit geval niet moeilijk om hem te geloven, met aanbieders als Alice en Telfort waar je voor zo’n 20 euro per maand, 20Mbps breedband kan afnemen, vraag je je af hoe er winst kan worden gemaakt. Dijkstra verlaat de internetbranche zelf echter niet en richt zich nu met zijn nieuwe bedrijf A1 Internet op webhosting en zakelijke DSL klanten.

Ook uit een recent gepubliceerd rapport van TelecomPaper dat in opdracht van OPTA is geschreven bevestigd dit beeld en laat zien hoe de breedband markt zich van 2003 tot 2008 heeft ontwikkeld. Uit dit rapport blijkt dat de piek van het aantal aanbiedingen op het gebied van breedband alweer twee jaar achter ons ligt en dat die in 2008 is ingezakt tot het niveau van 2004. De markt is dus weer aan het afkoelen, de posities zijn ingenomen, de knikkers (lees: klanten) verdeeld en als kleine concurrent krijg je nauwelijks meer voet aan de grond.

Breedband aanbiedingen per jaar (uit het TelecomPaper onderzoek in opdracht van OPTA):

ISPam.nl Job board

Glenn, 5 augustus 2008 5:41 pm

Cowboy Harry vergeet te vermelden dat zijn administratie, facturatie en helpdesk (op enkelen personen na) een zootje was.

Facturen klopten regelmatig niet. Snelheden in de ordertool komen niet overeen met daadwerkelijk geleverde snelheden. ISRA-check was opeens niet meer mogelijk. Resellerdesk was spontaan niet meer rechtstreeks bereikbaar maar alleen via Abel Telecom (nee hoor, wij zitten alleen in hetzelfde pand, we hebben niks met Fiberworld te maken). Regelmatig storingen, wisselende communicatie.

Gelukkig gaat het nu over naar InterNLnet, maar ook zij worden krankjorum van de bizar slechte administratie. Onze accountmanager weet nu al niet meer waar die beginnen moet. Echt een groot drama.

En voor wat betreft zijn nieuwe toko, ze bieden al zakelijk DSL aan voor € 15,49. Hoezo lage marges.

Glenn, 5 augustus 2008 5:44 pm

Op Webwereld:

[i]Dijkstra : "Zo zijn er een serie van dingen geweest waar je uiteindelijk niet heel erg blij van bent geworden. Op een bepaald moment moet je dan gewoon de beslissing nemen en zeggen, joh dit heeft geen zin."[/i]

Dit typeert enorm de houding van Fiberworld van de afgelopen jaren.

Arjan Bijnen, 5 augustus 2008 6:57 pm

Harry Dijkstra.... Waar hoorde ik die naam toch eerder?

Harry Meester, 5 augustus 2008 10:17 pm

Als ook de laatste bv van Harry Dijkstra op de fles gaat, wil ik graag bieden op Harry's Grote Smoezenboek: 'Nee, het ligt aan en 499 andere ijzersterke smoezen'.

Joost van den Broek, 6 augustus 2008 12:34 pm

"A1 Internet levert door heel Nederland ADSL verbindingen met snelheden tot 12288 kbit/s upstream en 1024 Kbit/s downstream. Maximum snelheid SDSL bedraagt 2304 Kbit/s upstream en 2304 Kbit/s downstream."

Doe mij maar zo'n lijntje, die 1 mbit downstream neem ik dan voor lief, die haal ik wel met een andere lijn binnen ;-)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...