Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strafrechtelijke kanten van de problemen bij CCC Hosting

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 oktober 2011 13:15 uur

Het rommelt al enige tijd bij CCC Hosting. Sinds de voormalig vennoten in het bedrijf uit elkaar zijn gegaan en één van beide als eenmanszaak is verder gegaan, maken de voormalig vennoten elkaar over en weer verwijten en zijn er ook problemen met de dienstverlening van het bedrijf.

Recent barstte de bom, toen één van de voormalig vennoten en systeembeheerder Marcel S., door middel van vooraf ingebouwde backdoors de systemen van CCC Hosting heeft gesaboteerd, stelt de andere voormalig vennoot C.E. Everaars. Laatst genoemde heeft aangifte tegen S. gedaan. Is S. strafbaar en wat hangt hem boven het hoofd?

De feiten
Webwereld publiceerde vandaag al een stuk over de feitelijke toedracht van de kwestie en in dit topic op webhostingtalk.nl valt ook het nodige te lezen over de kwestie. Uit het topic op webhostingtalk.nl blijkt dat S. toegang moet hebben tot de servers van CCC Hosting. Gebruiker “Gompert” is S., zo blijkt ondermeer uit het feit dat hij beweert problemen te kunnen oplossen voor klanten die op het forum klagen en deze klanten stellen later dat deze persoon de problemen heeft opgelost. Dat betekent dus dat S. zonder daartoe bevoegd te zijn zich toegang verschaft tot de servers van CCC Hosting. Daarnaast zijn er door S. teksten op de website van CCC Hosting geplaatst en redirecte de website door naar de website van Sesamstraat.

Strafbaarheid
Wat betreft het inloggen op de servers van CCC Hosting om de klanten die in de problemen zitten te helpen. Dit lijkt natuurlijk een nobele actie, want de klanten zitten in de problemen en zijn daadwerkelijk door het handelen van S. geholpen. Het feit blijft echter dat S. zich toegang verschaft tot een server waar hij helemaal niet bij mag. Dat is computervredebreuk. Gezien S. zich waarschijnlijk ook niet op een rechtvaardigingsgrond kan beroepen – hoe nobel zijn motieven ook mogen zijn – is hij dus strafbaar en hangt hem hiervoor maximaal één jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Het hacken van de website van CCC Hosting door deze door te sturen naar de website van Sesamstraat en het plaatsen van berichten op de website is uiteraard ook strafbaar. Hiervoor hangt hem twee jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Indien de beschuldiging van Everaars klopt dat S. door het inbouwen van backdoors het bedrijf praktisch heeft weten stil te leggen, dan hangt hem hiervoor zelfs vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

De gevolgen
De maximale straf die S. zou kunnen krijgen voor indien alle bovenstaande feiten bewezen kunnen worden is in theorie 5 jaar en 4 maanden gevangenisstraf (meerdaadse samenloop). Echter zal dat waarschijnlijk niet zo vaart lopen. Wel belangrijk is dat er voor beide soorten strafbare feiten voorlopige hechtenis is toegelaten en dat betekent ook dat er bepaalde dwangmiddelen mogen worden ingezet. Daarbij gaat het onder meer om het aftappen van zijn telefoon en internetverkeer.

Naar aanleiding van de aangifte die is gedaan tegen S. heeft de recherche de zaak in onderzoek, aldus Everaars in een verklaring. Gezien S. sindsdien nog door is gegaan met het inbreken op de servers van CCC Hosting en het aanpassen van de website van het bedrijf, zou het mij niet verbazen als S. nu al getapt wordt en binnenkort van zijn bed wordt gelicht door een arrestatieteam en in verzekering zal worden gesteld om hem te stoppen.

Erik H., 27 oktober 2011 1:24 pm

Het zou mij op zijn beurt weer niks verbazen als Everaars totaal geen aangifte heeft gedaan en ook met zijn eigen variant van "de waarheid" werkt....

Axel P., 27 oktober 2011 2:33 pm

Ik ken het verhaal van de kans van S. volledig, het verhaal van de kant van Evenaars ken ik dan weer niet. Maar het is toch heel jammer voor de hosting markt in het algemeen, en voor de klanten van CCC dat het zo is gelopen.

ikke, 27 oktober 2011 3:29 pm

Het lijkt me sterk dat er aangifte gedaan zou zijn, dan zou er wel meer merkbaar zijn op dat vlak zoals in beslag genomen of geblokkeerde servers.

Daarnaast is het niet eens zeker dat Marcel S daadwerkelijk uit CCC hosting is uitgeschreven, daar hier allereerst zijn medewerking voor nodig is. Het kan dus zijn dat hij nog steeds deels eigenaar is van betreffende servers, iets waarin dit artikel volledig aan voorbij wordt gegaan en niet wordt belicht.

Graag zou ik ook dat deel van het verhaal belicht zien, hoe zit dit juridisch? Ook al zou hij WEL uitgeschreven zijn, zou een deel van de boedel zijn eigendom worden/zijn.

Arnout Veenman, 27 oktober 2011 3:53 pm

@ikke, waarom zou de politie servers van het slachtoffer in beslag nemen? Dat zou enkel meer schade aanrichten. Dus dat lijkt mij onlogisch.

Wat betreft de opmerking over het uitschrijven uit de VOF. Dat is niet relevant. De VOF is ontbonden. Daarna is de andere vennoot op een of andere manier bezitter geworden van de bestanddelen van de onderneming en heeft deze voortgezet als eenmanszaak. Dat kan volgens de regels zijn gebeurt zoals een verblijvingsbeding in de VOF-overeenkomst, maar ook door (wederrechtelijke) toe-eigening. Dat maakt voor de strafbaarheid van de andere vennoot weinig uit. Sterker nog, als je fiets wordt gejat en je jat deze terug, dan ben je zelf ook schuldig aan diefstal. :-)

ikke, 28 oktober 2011 9:15 am

@arnout een enkele vennoot kan de vof niet ontbinden, daar moeten beiden aan meewerken. Wat betreft het in beslagnemen, lijkt me ook logisch. Het hoeft niet fysiek in beslag genomen te worden, maar de situatie moet in ieder geval tijdelijk bevroren worden ivm onderzoek. Zonder stukken van overtuiging geen onderzoek.

Arnout Veenman, 28 oktober 2011 9:42 am

@ikke, wat betreft de ontbinding van de VOF: Lees art. 16 WvK jo. 7A:1683 aanhef en onder 3 BW eens door. Wat betreft het strafrechtelijk onderzoek: Daar heb je blijkbaar de klok horen luiden maar weet je niet waar de klepel hangt.

ikke, 28 oktober 2011 12:14 pm

Waar hangt de klepel dan? Zonder stukken van overtuiging komt men niet ver?

Hoe zit dat overigens met die keurmerken van CCC? Ze laten de klanten gigantisch in de kou staan maar zijn nog steeds lid van gedragscode.com en mbok keur. Je kunt er als (toekomstige) klant dus niet van opaan dat leden van deze keurmerken ook uit belang van de klant handelen?

ikke, 28 oktober 2011 1:01 pm

mbt de wvk, het lijkt me niet dat 'gommert' zelf heeft opgezegd

M. Spaans, 29 oktober 2011 1:04 am

Dhr C.E everaars heeft M. Spaans doormiddel van leugens en bedrog uit CCC Hosting gezet.
Eerder was dhr M. Spaans al bezig met uitkoping maar C.E Everaars boodt nog niet de helft wat hij 2 maanden daarvoor zelf vroeg alwaar M. Spaans mee accoord ging echter C.E Everaars hierna toch besloot niet weg te gaan.

Door M. Spaans pardoes en zonder geld op straat te zetten heeft de M. Spaans uit voorzorg zijn huur contract op gezegd en staat momenteel nergens in geschreven, knappe agent die telefoon en internet verkeer weet af te tappen..
Daarnaast kan M. Spaans mededelen dat hij niet terug deinst voor dergelijke gerechtelijke uitspraken of voor arrest, deze verdwijnen in het niets vergeleken met het onrecht welke M. Spaans de afgelopen 3jr is aangedaan en hebben moeten doorstaan.

Dhr M. Spaans overweegt een nieuw eenmanszaak op te richten gespecialiseerd in ICT diensten of Import artikelen, In ieder geval nooit meer een VOF of andere vorm waarbij je zeggenschap moet delen.
M. Spaans is bezig met de opmaak voor een mailling richting de klanten van CCC Hosting waarin meer duidelijkheid zal worden gegeven over de problemen die binnen CCC Hosting zijn of waren en er tevens op wijzen dat dhr M. Spaans niet verantwoordelijk is voor de onnodige lange downtimes van de afgelopen weken maar vooral berusten op luiter prutswerk en laksheid van dhr C.E Everaars en zijn onlangs aangenomen personeelslid.

M. Spaans, 29 oktober 2011 1:29 am

Tevens kan ik mededelen dat er geen sprake is van vooraf geïnstalleerde backdoors.
Door onkundig en onvoorzichtig omgaan met (niet aangepaste) login gegevens is het kinderspel om aan te loggen.
Zelfs nadat men constateert dat M spaans toegang heeft tot root level, vervolgens de server een dag uit de lucht haalt om deze onveranderd de volgende dag weer terug aan te zetten is mogelijk luiter bedoelt om dergelijke lange downtimes in de schoenen te schuiven van M. Spaans.

Dit bewijst maar weer hoe doortrapt rot en slecht dhr C.E Everaars handelt, terwijl M. Spaans 3jr lang dhr C.E Everaars financieel heeft gesteund door 50% inkomen af te staan en zelf 3jr lang onder minimum inkomen zat zodat C.E Everaars deze tijd kon gebruiken om een andere oplossing te vinden voor de lasten van de door ons toen der tijd samen aangeschafte woning en hypotheek welke M. Spaans kort daarna in goed overleg heeft verruild voor een ander leven samen met een vrouw en dochter welke overigens ook min of meer door de aanhoudende geruzie helaas sinds 5 maanden geleden definitief over is, het hierna ontnemen van mijn eigen zaak veroorzaakt dan ook min of meer kortsluiting..

Alwin Bessels, 29 oktober 2011 9:20 am

Verhuizing van domeinnaam bij CCChosting,

Beste mensen, ik begrijp dat er problemen zijn bij CCCHosting,
Al enkele malen liggen wij er uit zonder bericht vooraf of met een redelijk excuus. Graag zouden wij willen weten hoe we ons domeinnaam nu kunnen verhuizen, dit bedrijf reageert niet op mail en is niet telefoninsch te bereiken.
graag uw reactie

klant CCC Hosting, 29 oktober 2011 9:30 am

Als klant van CCC Hosting op zoek hoe onze domeinnamen/websites verhuist moeten worden. Het zij naar een nieuw bedrijf van 1 van de 2 oude eigenaren of naar een geheel ander berdijf. Wie helpt ons op weg? (Bestanden op de oude servers hebben we niet nodig, hosting met behoud van domeinnaam naar een nieuwe hosting omgeving is voldoende)

opweghelper, 29 oktober 2011 9:41 am

Normaal gesproken kan dit door te volgen wat er staat op;

https://www.sidn.nl/over-nl/domeinnaam-wijzigen/domeinnaam-verhuizen/

Waarschijnlijk zal hier het laatste hoofdstuk van toepassing zijn;

Huidige registrar verstrekt token niet

Als uw oude registrar niet voldoet aan de onder punt 2 vermelde verplichting om u het token te verstrekken binnen vijf dagen, dan kunt u dit aangeven bij uw nieuwe registrar. Deze kan om te beginnen contact opnemen met uw oude registrar en hem verzoeken u alsnog het token te verstrekken. Mocht ook dit niet lukken, dan kan uw nieuwe registrar contact opnemen met SIDN waarna het token alsnog via de oude registrar of in het uiterste geval via SIDN beschikbaar komt.

U dient overigens bij uw nieuwe registrar aan te geven dat uw oude registrar weigert het token te verstrekken. Daarnaast dient u zich als houder van de betreffende domeinnaam te identificeren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een kopie van uw identiteitsbewijs (bij bedrijven ook een KvK-uitreksel) te verstrekken aan de nieuwe registrar.

Tenslotte heeft SIDN een specifieke procedure in geval uw oude registrar niet in staat is het token te verstrekken (bijv. bij faillissement). Hiervoor kunt u contact opnemen met de nieuwe registrar.

Alwin Bessels, 29 oktober 2011 10:05 am

Bedankt voor de reactie opweghelper

ex-klant CCC, 29 oktober 2011 12:02 pm

@Alwin en klant:
Ik ben vorige week zelf weggekomen bij CCC hosting.
Om te verhuizen heb je zogenaamde tokens nodig en als je .com domeinen hebt staan die mogelijk gelocked.
Ik heb een aantal keer mailtjes gestuurd dat ik tokens wilde hebben (ook toen M Spaans er nog werkte, die mij meldde dat de nieuwe provider daar voor moest zorgen, wat niet waar is). Uiteindelijk heb ik een mail gestuurd met daarin precies alle data waarop ik de verzoeken gedaan heb en uitgelegd dat indien ik ze niet binnen 24 uur had, ik juridische stappen zou ondernemen. Diezelfde dag heb ik ook mails naar Enom (het Amerikaanse bedrijf via wie CCC de .com registratie doet), datahouse en caveo interent gestuurd (datahouse is waar de ccc servers staan, caveo heeft ook een vage link met CCC). Toen ik dat alles tegelijk (plus een opmerking op webhostingtalk waarop ik nog meer tips kreeg) deed, kwamen de tokens opeens wel dezelfde dag binnen.
Vervolgens was de .nl binnen 10 minuten verhuisd (bij nieuwe host ingevuld dat ik wilde verhuizen, token ingevoerd en klaar!) De .coms duren een paar dagen omdat er een drie dubbele controle op zit of je ze wel echt wil verhuizen.

Uiteindelijk is het na dreigen met juridische stappen en het verzoeken om hulp van partijen waarvan CCC afhankelijk is heel snel gelukt. Indien je geen reactie op je mail met token-verzoek krijgt, raad ik je dat van harte aan!
Succes!

  • Pingback: Website CCC nu verandert in Sesamstraat het moet niet gekker worden

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.