Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KPN-dochter start roaming exchange voor LTE

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 mei 2012 08:06 uur

KPN-dochter iBasis is een proef gestart met een knooppunt voor interconnectie tussen operators die diensten via LTE (4G) aanbieden. Het knooppunt moet roaming tussen verschillende partijen mogelijk maken.

De zogenoemde LTE Signaling Exchange (LSX) is een nieuwe hub op basis van het IPX-netwerk van iBasis, zo is deze week tijdens de LTE World Summit aangekondigd.

4G is de opvolger van het huidige mobiel breedbandinternet op basis van hsdpa-technologie. In Nederland bieden sinds kort vier partijen –zij het op kleine schaal – LTE-diensten aan. Dit zijn Vodafone, KPN, Tele2 en Ziggo. Wereldwijd zijn naar schatting 75 partijen actief met een eigen LTE-netwerk.

Het IPX-netwerk van iBasis levert naar eigen zeggen data- en spraakdiensten voor telecomoperators, maar ook voor isp’s, contentproviders en andere service providers. Overigens koppelt het nieuwe knooppunt alleen technisch de verschillende LTE-netwerken. Het dataverkeer van gebruikers gaat er niet doorheen, legt Hubert Patijn, business development manager Mobile & Innovation bij iBasis, uit.

Roaming
iBasis biedt nu ook al roamingdiensten aan voor gsm- en umts/hsdpa-operators. Maar nu is roaming tussen verschillende LTE-netwerk nog nagenoeg onmogelijk omdat LTE technisch (op basis van Diameter- en ip-protocols) anders is dan bijvoorbeeld 2G en 3G (op basis van SS7-protocols) en iedere provider met eigen protocollen en leveranciers werkt.

Vooral door het grote aantal protocollen is interconnectie lastig, vertelt Patijn. iBasis probeert dataverkeer van de een partij zodanig te wijzigen dat het aansluit op het netwerk van een andere partij. “De protocollen zijn nieuw en met deze test gaan we kijken in hoeverre alles compatibel is.”

De LSX gaat dan ook als proef van start. Partijen die nu al meedoen zijn onder meer KPN en een telco uit Colombia. Komende week zullen zich waarschijnlijk nog een aantal operators aansluiten, aldus iBasis. De namen van die partijen kunnen echter nog niet worden genoemd. Omdat LTE in de Verenigde Staten heel groot is, is de verwachting dat Amerikaanse partijen zich snel zullen aansluiten op de LSX.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!