Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel zeer tevreden over test met oliegekoelde servers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 september 2012 08:06 uur

Intel heeft met succes proeven afgerond waarbij servers worden ondergedompeld in olie. De chipmaker is al jaren bezig met de ontwikkeling van nieuwe koeltechnieken, het gebruik van koelende olie is daar onderdeel van. Voor consumenten-pc’s levert Intel al enige tijd inbouwmodules op basis van waterkoeling, maar op grote schaal koelen met vloeistof is een stap verder.

Intel heeft haar technologie gebaseerd op Green Revolution Cooling, dat apparatuur levert om racks met olie te koelen. De chipmaker testte de technologie een jaar lang in het eigen datacenter in New-Mexico. Het grote voordeel van het gebruik van koelende olie is het feit dat datacenters voortaan geen dure koelingsmaatregelen meer hoeven te nemen, waaronder aparte koelapparatuur, verhoogde vloeren en ‘cooling alleys’. Op deze manier kunnen datacenters letterlijk miljoenen besparen op de infrastructuur, aldus Intel. Het bedrijf is buitengewoon tevreden over de testresultaten.

PU
Green Revolution Cooling maakt gebruik van CarnotJet-cooling racks die zijn gevuld met diëlectrische olie. De servers worden verticaal in het rack geplaatst en letterlijk in de olie gedompeld. Een standaard waterpomp zorgt ervoor dat de olie op de juiste temperatuur blijft.  Intel testte de configuratie door twee racks met indentieke servers te plaatsen: een rack werd op de traditionele wijze gekoeld, het ander door Green Revolution. Over het gehele testjaar gemeten kwam de PUE van het Green Revolution-rack niet boven 1.03 uit.

De techniek zal in eerste instantie worden ingezet voor de zogeheten HPC (High Performance Computing)-markt, maar Intel verwacht dat Green Revolution Cooling snel zijn weg zal vinden naar mainstream datacenters.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!