Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oracle-topman Ellison kondigt einde van disk-storage aan

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 oktober 2012 08:05 uur

Big data is ook voor hosters een uitdaging: hoe slaan de we groeiende hoeveelheden data veilig op en zorgen we ervoor dat deze data snel beschikbaar is voor de klant? Oracle mengt zich in de strijd. Tijdens de Oracle Open World die op dit moment wordt gehouden in San Francisco, kondigde CEO Larry Ellison de Exadata X3 aan. Met 200 TB aan direct opvraagbaar geheugen.

Ellison is niet van de nuances: de X3 betekent het einde van diskopslag, aldus de Oracle-topman in zijn keynote die hij aan 10.000 klanten, partners en journalisten gaf.  De ‘database in-mamory machine’ werkt met 26TB aan DRAM en flash-geheugen en kan door compressietechnieken tot liefst 220 TB aan data in het geheugen houden. Read en write vindt plaats naar flash, waarmee de machine een tot 1,5 miljoen read/write i/o per seconde haalt. De zelf verklaarde revolutie in storage gaat de klant echter wel een forse duit kosten: de X3 heeft een prijs van 200.000 dollar, al stelde Ellison dat die prijs nog wel zal zakken.

C voor cloud
Ellison had de aankondiging van de X3 tot het laatst bewaard. Daarvoor had hij nieuwe IaaS-dienst, Oracle Private Cloud en Oracle 12c RDBMS al gelanceerd. De nieuwe IaaS is daarbij het meest interessant, omdat Oracle hiermee haar cloudportfolio compleet maakt op basis van Oracle Fusion. Niet verrassend: de nieuwe Oracle 12c – de meeste recente release van het RDBMS –  past naadloos in dit portfolio. De ‘c’  staat niet voor niets voor ‘cloud’. Ellison sprak van de eerste ‘multi-tenancy’-database ter wereld.

Oracle 12c bestaat uit aparte databases, ieder met een eigen geheugen zodat verschillende applicaties toch in één database-omgeving kunnen draaien. Feitelijk is 12c een container-database waarin verschillende database-instances kunnen worden ‘ingeplugd’. Volgens Ellison heeft de klant op deze manier tot zes keer minder hardware nodig in de databaselaag. Oracle 12c zal overigens pas volgend jaar op de markt komen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...