Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hof: Bestanden moeten van server af na bevel tot verwijdering

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 oktober 2012 08:52 uur

Indien een rechter beveelt om bestanden van een server te verwijderen, dan moeten de bewuste bestanden daadwerkelijk worden verwijderd. Na verwijdering mogen de gewraakte bestanden niet langer meer op de server aanwezig zijn. Het enkel verwijderen van de verwijzingen naar het bestand of als het zoals in dit geval om foto’s gaat niet langer tonen op een website, is niet voldoende om aan een bevel tot verwijdering van de bewuste bestanden van de server te voldoen. Dat legt het Hof ‘s -Hertogenbosch uit in een executiegeschil tussen Dreamgirl en Benstout, bericht IE-Forum.nl.

Een andere belangrijk punt dat het Hof aanstipt, is dat het om een executiegeschil gaat, oftewel een geschil over de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan een eerder gewezen vonnis. Om die reden maakt het niet uit dat door het niet langer tonen van de foto’s het auteursrecht van Dreamgirl niet langer wordt geschonden. Er hoeft door het Hof enkel te worden getoetst aan het eerdere vonnis van de rechter en niet langer aan het auteursrecht en onrechtmatigheid zelf. Het Hof concludeert dat het bevel tot het verwijderen van de foto’s van de server door Benstout ‘ongeclausuleerd en voldoende duidelijk is’.

De les die dit arrest van het Hof in Den Bosch geeft, is dat je een gerechtelijk bevel in een vonnis zoveel mogelijk naar de letter moet uitvoeren. Als de rechter dus zoals in deze zaak gebied om ‘foto’s te verwijderen van de server’, dan doe je er verstandig aan om de foto’s daadwerkelijk ‘fysiek’ te verwijderen en ervoor te zorgen dat ze niet langer meer op de server staan. Je eigen draai geven aan een vonnis en de foto’s alleen niet langer toegankelijk maken voor de buitenwereld of – zoals in dit geval – ze enkel niet meer te tonen op de website volstaat dus niet. En bij twijfel is een executiegeschil aangewezen middel dat ook door de veroordeelde partij kan worden gebruikt om duidelijkheid te krijgen.

ISPam.nl Job board

Alex Bik, 15 oktober 2012 1:43 pm

Wat ik me afvraag: Als de foto's waar het hier om ging op de een of andere manier ontoegankelijk zijn gemaakt, hoe is de tegenpartij er dan achter gekomen dat ze nog wel op de server stonden?

Arnout Veenman, 15 oktober 2012 2:32 pm

De foto's waren alleen van de website zelf verwijderd (dus niet langer meer opgenomen in bepaalde webpagina's), maar nog wel gewoon bereikbaar als je de url van de foto's intypte.

Alex Bik, 16 oktober 2012 9:11 am

Ah, ok. Dan is 't logisch dat de tegenpartij er niet mee accoord gaat. En nu was er een eenvoudiger argument (dat de opdracht was om ze te verwijderen), maar zelfs zonder die reden zou de tegenpartij het wel gewonnen hebben lijkt me. Het is nog steeds inbreuk.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...