Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ziggo werkt met koeltechniek PCM in micro datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 oktober 2012 08:02 uur

Ziggo is bezig om enkele tientallen kleine lokale datacenters te vervangen door nieuwe moderne datacenters van niet meer dan 50 vierkante meter. In de micro datacenters wordt onder andere gebruik gemaakt van de passieve koelmethode PCM.

De provider werkt met twee manieren van koeling: koeling door verdamping (adiabatisch) en koeling met behulp phase change material (PCM), oftewel van ingekapselde zoutkristallen. PCM’s zijn materialen waarvan de faseverandering, van vast naar vloeibaar en omgekeerd, wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te staan. De kristallen zijn enigszins te vergelijken met de warmte- en koude kompressen die kunnen worden gebruikt bij bijvoorbeeld blessures.

De kristallen zijn tot 22 graden Celsius in vaste vorm en worden langzaam vloeibaar als het warmer wordt. Daarna worden ze met lucht gekoeld tot 22 graden  waarbij de inhoud weer een vaste vorm krijgt. De PCM-elementen worden gekoeld met buitenlucht, zo vertelde Michel Bosman van Ziggo maandag tijdens het Datacenter Dynamics-evenement in Amsterdam.
De techniek is nog niet zo ver ontwikkeld dat het is toe te passen in grote datacenters, erkent Bosman. “Daarvoor neemt het teveel ruimte in.” In februari heeft Ziggo het eerste datacenter geplaatst en zijn de eerste testresultaten positief ontvangen.

De lokale micro datacenters, of LC’s, zijn nodig om de netwerkdiensten van Ziggo mogelijk te maken. De datacenters moeten vernieuwd worden omdat er meer capaciteit nodig is. De nieuwe rekencentra bieden ruimte voor precies 8 racks van 19 inch die elk met maximaal 3 kW stroom kunnen worden gevoed. Nu zijn dat nog 3 tot 4 racks per datacenter.

Het eerste LC die met de nieuwe koeltechniek is ingericht en getest is LC24 in Noordwijk. Vooralsnog worden er 36 van dergelijke datacenters gebouwd. Dit gebeurt in samenwerking met Tizzon. Het LC heeft een ontwerp PUE van 1,06 tot 1,10. In de praktijk ligt de PUE op circa 1,7 bij een bezetting van 50-70 procent.

Klein en onopvallend
Omdat de datacenters vaak in woongebieden staan, worden er strenge eisen gesteld aan het uiterlijk. “Zo mag het gebouw niet hoger zijn dan vijf meter en niet groter dan 50 vierkante meter.” In februari van dit jaar kreeg Ziggo al van BREAAM het duurzaamheidskeurmerk voor datacenters.

Ziggo heeft overigens het plan om deze kennis via het Creative Commons-concept te delen. Hoe dat gaat gebeuren, weet de provider zelf nog niet.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?