Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie houdt een thuiskopieheffing op de cloud en hosting tegen? (column)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 december 2012 08:01 uur

In Nederland lijkt het downloadverbod nu daadwerkelijk van de baan. Dat is goed nieuws. Keerzijde van de medaille is echter dat de Nederlandse Staat vanuit EU-recht verplicht is om artiesten (lees: de muziek- en filmindustrie) van wie het werk wordt gedownload moet compenseren voor de ‘schade’ die ze hier door lijden.

Op dit moment worden artiesten gecompenseerd door een thuisheffing op lege cd’s en dvd’s, maar volgens het Gerechtshof Den Haag moet dat worden uitgebreid met onder meer mp3-spelers, harde schijven en digitale videorecorders. In Oostenrijk heeft de muziekindustrie een voorstel gedaan om ook een thuiskopieheffing in te voeren voor clouddiensten.

Het zou mij niet verbazen als Tim Kuik en de zijnen zodra het downloadverbod daadwerkelijk van de baan is, ook met een voorstel zal komen om in Nederland een thuiskopieheffing op cloud- en hostingdiensten in te voeren. BREIN heeft al vaker duidelijk laten merken weinig op te hebben met de belangen van hosters en providers. De belangen van auteursrechthebbenden gaat vanuit het perspectief van Tim Kuik voor elk ander belang. Dat is ook niet zo gek, want voor die houding wordt hij ook betaald.

Mocht er daadwerkelijk een voorstel komen voor een thuiskopieheffing op cloud- en hostingdiensten dan lijkt  mij dat een risico voor de hostingbranche. De electronicabranche voert een stevige lobby tegen de thuiskopieheffing op (consumenten)elektronica. Die lobby is redelijk succesvol, gezien er tot op de dag van vandaag nog geen thuiskopieheffing op elektronica is ingevoerd.

De hostingbranche lijkt mij veel minder in staat om een effectieve lobby tegen een thuiskopieheffing op cloud- en hostingdiensten te voeren. De organisatiegraad van onze branche is veel lager dan die van de elektronicabranche. Daarmee zou het risico kunnen ontstaan, dat de hostingbranche voor Tim Kuik en de Nederlandse politiek een mak schaap is dat zonder al te veel moeite naar de slachtbank kan worden geleid.

Wie denkt dat het niet zo vaart zal lopen, moet maar eens over grens bij onze zuiderburen kijken. Daar wil men het .be-registry DNS.BE nationaliseren en de registratiekosten gebruiken voor campagnes voor veilig internetten en e-commerce. De kosten voor een .be-domein zullen wanneer dat zover is drastisch stijgen. De lobby tegen het voorstel bestaat enkel uit een petitie van de .be-registrars, die niet eens onderschreven wordt door DNS.BE.

Een lobby tegen een thuiskopieheffing op cloud- of hostingdiensten in Nederland zal waarschijnlijk niet veel meer weerstand op kunnen leveren als tegen de nationalisering van het .be-registry in België  Het is daarom belangrijk dat de hostingbranche zich verder organiseert om niet als een mak schaap naar de slachtbank te worden geleid, in het geval de politiek of mensen als Tim Kuik het hoog in de bol krijgen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?