Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

4 aandachtspunten bij cloud SLA’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 maart 2013 08:05 uur

cloudBij het installeren van een app of software op de computer, leest vrijwel niemand nog de algemene voorwaarden. Wie clouddiensten gaat afnemen, tekent waarschijnlijk een Service Level Agreement (SLA). De Amerikaanse telecomgigant Verizon Terremark heeft vier punten op een rij gezet waar je beter wel op kunt letten bij het ondertekenen van een SLA.

1. Garanties over de uptime
Het is belangrijk om goed te lezen hoe de uptime garantie omschreven staat. Staat er bijvoorbeeld dat er wordt gestreefd naar een uptime tussen de 99,5 en 99,9 procent? Verder is het belangrijk om te beseffen wat er onder uptime wordt verstaan en over welke periode de uptime wordt berekend. Een uptime van 99,5 procent over een maand of 99,5 procent per jaar kan veel verschil maken.

Stel dat een provider in een bepaalde maand 3 uur downtime heeft. Als de uptime per maand wordt berekend, komt de provider die betreffende maand waarschijnlijk niet de afspraken van de SLA na. Wordt de uptime jaarlijks berekend en is er verder geen downtime meer gedurende dat jaar, dan is er juridisch gezien niets aan de hand. Ook is het raadzaam om goed te lezen voor welke diensten de uptime garantie geldt, aldus Verizon. Een SLA kan bijvoorbeeld gelden voor het elektriciteitsnet, het netwerk of een bepaalde dienst.

2. Constante prestaties
Elke applicatie is gebaat bij een constant prestatieniveau. “Of het nu gaat om de performance van het netwerk, de snelheid of de beschikbaarheid. Goede prestaties zijn van groot belang”, aldus Terremark Verizon-CTO John Considine. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken welke maatregelen een cloudprovider neemt om een bepaald kwaliteitsniveau te garanderen dat aan jouw eisen voldoet.

3. Gedeelde verantwoordelijkheden
Elke zakelijke samenwerking is gebaseerd op partijen die samen bijdragen aan het succes, aldus Verizon. “Een SLA moet duidelijkheid creëren over de verantwoordelijkheden en inzet van de provider.”

4. Redundantie
Of een cloudprovider een bepaalde uptime of kwaliteitsniveau kan bieden, hangt voor een groot deel af van de fysieke infrastructuur, zoals het datacenter en de mensen die deze infrastructuur beheren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de cloudinfrastructuur is opgebouwd en hoe deze werkt. Cloudproviders zijn doorgaans heel transparant over de datacenters die voor de dienstverlening worden gebruikt. Providers die daar niet open over zijn, moet je wantrouwen, aldus Verizon.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...