Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Stroom wordt grootste zorg van IT sector”

  • Door
  • Geoffrey Ketels
  • geplaatst op
  • 13 oktober 2008 08:01 uur

Dat datacentra over heel Europa de laatste tijd te kampen hebben met stroomproblemen zal jullie niet zijn ontgaan. Een recente studie van het IDC heeft aangetoond dat de problemen nog niet achter de rug zijn. Het onderzoek toonde aan dat datacentra en servers tussen 2006 en 2007 maar liefst 13% meer stroom dan de jaren ervoor zijn gaan gebruiken. En het stroomverbruik blijft in 2008 nog steeds aanzienlijk stijgen.

Research analist Giorgio Nebuloni verklaarde dat het groeiende stroomverbruik vooral wordt veroorzaakt door het feit dat veel servers meer stroom gebruiken dan nodig is. Daarbij komt dat het aantal servers ieder jaar aanzienlijk blijft groeien en dat bedrijven te weinig bezig zijn om energie efficiënte apparatuur in te zetten. Volgens Nebuloni is het dan ook noodzakelijk dat bedrijven hun infrastructuur opnieuw bekijken om te zien of men geen grotere inspanning kan doen dan eventueel reeds werden geleverd. Over het bijbehorende prijskaartje wordt natuurlijk niet gesproken.

Uit het onderzoek bleek vervolgens ook dat er in 2007 bijna twee keer zoveel stroom is gebruikt om datacentra te voorzien in West-Europa dan er nodig is om alle verkeerslichten en overige signalementen in het Verenigd Koninkrijk een volledig jaar te laten functioneren. Men benadrukte vervolgens dat, wanneer het gaat om stroomstoringen, iedereen meteen denkt dat het bedrijf in kwestie heeft willen besparen op stroomvoorzieningen terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Verder werd benadrukt dat de prijs van elektriciteit nu al een grote invloed heeft op de IT sector, maar dat die invloed de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Sterker nog, volgens het IDC is het mogelijk dat we in 2012 van de Total Cost of Ownership (TCO) van een server, zo’n tachtig cent voor rekening komt voor de stroom(voorziening) in het datacenter waar de server komt te hangen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...