Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zijn dit de actuele vraagstukken bij cloud?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 4 augustus 2014 08:01 uur

cloud-wolkVorige week werd op deze plek gewezen op een onderzoek door de CSA. Hierin is te lezen dat de groei van cloudtoepassingen (specifiek SaaS) voor het eerst aan het afvlakken is en het aantal toepassingen bij grote bedrijven zelfs afneemt. Deze constatering is ook elders opgevallen en dat leidt tot meerdere vragen, een daarvan luidt: hoe volwassen is cloud?

Die vraag beantwoorden blijkt lastig. Journalisten zijn altijd op zoek naar zwakke plekken in een verhaal om het negatieve te vergroten, cloudvendors hebben er alle belang bij de zonnige kanten dusdanig te vergroten dat de rafelrandjes niet meer opvallen en consultants hebben weer andere doelstellingen. Met die verschillende belangen in het achterhoofd is de top 5 issues die begin juli door e-Week zijn genoemd toch een interessante en redelijk volledige opsomming. De auteur van het artikel, Eric Lundquist, heeft overigens een heldere disclaimer laten opnemen voor wat betreft zijn eigen positie rond het cloudvraagstuk. Lundquist heeft het over vijf termen die de tekortkomingen bij het huidige cloudaanbod illustreren: 1) transparantie, 2) regionale versus mondiale clouds, 3) Hybride cloud, 4) incompatabiliteit en 5) the internet of things.

Met deze begrippen kun je inderdaad (bijna?) elk voorbehoud ten aanzien van cloudgebruik wel beschrijven. Een overheid of ondernemer die blijft vertrouwen op de eigen niet gevirtualiseerde serveromgeving, al dan niet on premise, zal default aangeven effectief geen vertrouwen in de cloud te hebben. Dat zijn punten 1 en 2 uit de top 5. Ondernemers die vrezen niet bij de data te kunnen of dat anderen dat juist wel kunnen, dat zijn punten 1 en 4.

Bij punt 3 en 5 neemt Lundquist een opvallende positie in. Het lijkt erop dat hij hier de markt waarschuwt dat er termen worden gehanteerd die niet helder zijn, omdat de bedoelde techniek en toepassingen uitblinken in vaagheid. Dat bepaalt mede zijn stelling dat het huidige cloud aanbod niet volwassen (mature) is, hetgeen koren op de molen is voor iedereen die niet naar de cloud wil.

Constateren dat cloudaanbod en aanbieders tekort schieten is een ding. Waar het natuurlijk om draait, is dat er oplossingen moeten komen. Dat is niet alleen een kwestie van een extra scheut geloofwaardigheid over de marketinguitingen. Je zou zelfs kunnen stellen dat een deel van de problemen voortkomt uit slechte marketing (punten 1, 4 en 5).

Er is een hoop werk te verrichten om deze top 5 structureel onder controle te krijgen en alsof dat nog niet lastig genoeg is: inmiddels weten we ook hoe Amerikaanse rechters denken over data buiten de VS opgeslagen bij Amerikaanse partijen (De kop die ZD-Net gebruikt is overigens wel ijzersterk “How one judge single-handedly killed trust in the US”).

Een voordeel van dat laatste is dat het een prachtige boost kan geven aan iedereen die een betrouwbaar verhaal heeft rond punt 2 – de pro’s en contra’s van regionale versus mondiale clouds.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!