Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Enterprise Architecture als kans voor cloudproviders

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2014 08:01 uur

‘Is uw organisatie klaar voor de volgende architectuurfase?’ Goede vraag van SAS Nederland, een bedrijf dat vooral actief is in business analytics software, in een advertorial op automatiseringsgids.nl. In het artikel wordt een link gelegd naar het boek ‘Enterprise Architecture  (EA) as a Strategy’ (Ross, Weil, Robertson) en schetst hoe een bedrijf haar toekomstige doelarchitectuur kan vormgeven. Er gaat echter een vraag aan vooraf: is het nog wel noodzakelijk om zo’n enterprise architecture te hebben? Of heeft de cloud EA al ingehaald? Nee: cloud is onderdeel van EA geworden. Bij regionale en lokale cloudproviders  moet dat besef nog even doordringen.

De advertorial begint met een intrigerende zin: IT-organisaties zijn klaar om serieus te gaan sturen met architectuur. Ofwel: organisaties gaan actief aan de slag met het bepalen van een doelarchitectuur. Tot voor kort gold dat je een enterprise architecture zoveel mogelijk gestandaardiseerd moest houden. Bijvoorbeeld: een X86-platform met Windows Server 2012 als operating system, Hyper-V als virtualisatiestandaard en SQL als database. Of SAP op Linux met Oracle databases. Netwerk alleen op basis van Cisco. Een en ander keurig vastgelegd in designs. Volgens de schrijvers van het eerdergenoemde boek volgen er na de technoligiestandaardisatie nog twee fasen in het bereiken van de doelarchitectuur: optimized core en business modularity. Juist ‘optimized core’ bevat kansen voor cloudhosters die zich focussen op de zakelijke markt.

Overigens: anno 2014 zouden cloudhosters ook hun toegevoegde waarde kunnen bewijzen in  de standaardisatiefase. Juist in die fase vinden de grote consolidatieslagen plaats. En dat is een mooi moment voor cloudsourcing. Waarom zou je als bedrijf nog zelf die tech-refresh doen, als een cloudprovider alles heeft staan wat je nodig hebt? De cloudomgeving zou op die manier onderdeel uitmaken van de enterprise architecture. De grote maar is dat de gedachte achter de standaardisatiefase in enterprise architecture haaks staat op cloudsourcing. Juist de technologie – de hardware, virtualisatiesoftware, etc – is de verantwoordelijkheid van de cloudprovider. De klant neemt een dienst af: x vcpu’s, x geheugen, x vps’en, noem maar op.

Bij optimized core wordt het nog sterker. De klant kijkt in deze fase vooral naar de bedrijfsfuncties en niet meer naar de technologie sec. Uitgangspunt is dat de technologie conform de architectuur homogeen is en geschikt om de businessprocessen optimaal te ondersteunen. “IT haalt kritische data uit enterprisesystemen en maakt deze data geschikt om te gebruiken in business processen en andere IT-omgevingen.” Deze zin komt uit een proefschrift – gepubliceerd door SAP – van Sven Feurer die aan de universiteit in Karlsruhe promoveerde op SOA. In 2007. Pré-cloud dus. Zeven jaar later klopt het nog steeds. Alleen: de data zit tegenwoordig in de cloud. Juist daarom kunnen cloudproviders hun toegevoegde waarde tonen als ze duidelijk maken dat hun cloudoplossingen deel uitmaken van de enterprise architectuur.

Dat is precies wat Amazon, Microsoft, SoftLayer (IBM) en in mindere mate Google doen: ze zitten bij hun zakelijke klanten aan tafel. Als consultants. Ze maken AWS, Azure of SoftLayer onderdeel van de architectuur.  Het slechte nieuws is dat een aantal platformen de genoemde partijen al hebben verklaard tot de grote winnaars in de cloud. Het goede nieuws is dat Amazon, Microsoft en Google dat inderdaad zijn. Allemaal Amerikaanse bedrijven die het met dank aan Amerikaanse rechters moeilijk gaan krijgen in Europa. Los daarvan: cloud is meer dan IaaS. Veel meer. Zeker vanuit het perspectief van EA is het waardevol om naar de cloud vanuit een ‘keten’ te kijken, of beter nog vanuit een dienst. Vanuit EA kunnen cloudproviders meedenken over branchespecifieke oplossingen. Dat betekent dat cloudproviders meer en vaker hun plekje als consultant moeten veroveren in de EA-teams bij hun klanten.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...