Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OpenStack gaat zichzelf definiëren als standaard

VMWare kondigt eigen implementatie aan van OpenStack - met ESX

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 augustus 2014 08:19 uur

OpenStack wint aan populariteit. En volgens de OpenStack Foundation heeft het inmiddels een kritische massa bereikt. Tijd om de wilgroei in tools aan te pakken en OpenStack te standaardiseren. Hoewel dat misschien wat raar klinkt voor een open source-omgeving. Maar de grote vraag die de Foundation stelt, is: wat is nu precies OpenStack? Na vier jaar gaat OpenStack zichzelf dus definiëren als platform met een duidelijke signatuur en een vastgestelde set van software.

In Nederland is CloudVPS wellicht de grootste provider die op basis van OpenStack werkt. Daarmee bevinden de Rotterdammers zich in goed gezelschap van grote  technologiebedrijven als Cisco, NetApp, HP, Oracle en  SUSE, maar ook een van de meer toonaangevende IaaS-cloudproviders Rackspace. Hoewel de markt juist bij deze laatste erg sceptisch is over de focus op OpenStack: de provider staat al enige tijd in de etalage en juist door OpenStack is het aantal gegadigde kopers erg beperkt. Eigenlijk is Cisco de enige partij die juist door het gebruik van OpenStack belang zou kunnen hebben bij Rackspace.

Toch heeft de technologie in de afgelopen vier jaar ontegenzeggelijk een stormachtige groei doorgemaakt. Volgens de Foundation, die zelf twee jaar bestaat, loopt OpenStack nu tegen de grenzen aan en wordt het tijd om OpenStack strakker te definiëren. Om er zeker van te zijn dat alle partijen die OpenStack gebruiken over hetzelfde praten, is het volgens de Foundation noodzakelijk om standaarden te bepalen. Daarbij gaat het dan vooral om de comptabiliteit van de diverse API’s, maar ook om het voor eindgebruikers gemakkelijker te maken in het bepalen van de benodigde software.

OpenStack gaat om ‘interoperatibily’: de manier waarop systemen met elkaar kunnen communiceren. Dan heb je eenheid nodig in de tools die binnen het ecosysteem worden gebruikt. In een artikel op datacenterknowlegde.com wordt een voorbeeld genoemd: binnen OpenStack gelden Swift en Nova als belangrijke ‘building blocks’. Swift voor storagedistributie, Nova als hypervisor-software. Dreamhost hanteert het label OpenStack, maar gebruikt Ceph in plaats van Swift. Dat is open source-software voor storagedistributie en wordt ondersteund in OpenStack, maar volgens de Foundation is het geen OpenStack-bouwblok. Ceph valt in hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld NetApp en SolidFire: door OpenStack ondersteunde platformen.

De Foundation gaat dus nu minimale eisen aan tools formuleren die binnen OpenStack worden opgenomen. Voor de huidige release, Havana, is die klus inmiddels zo goed als geklaard. Havana is overigens al opgevolgd door Icehouse. En de volgende release, Juno, staat klaar voor oktober van dit jaar, keurig volgens de halfjaarlijkse releasecycle die OpenStack heeft. In de roadmap is ook de release van april volgend jaar al opgenomen: “K”. Leuk detail: gisteren kondigde VMWare haar eigen versie van OpenStack aan. En dat terwijl de “meeste klanten van VMWare niet eens heel erg geinteresseerd zijn in OpenStack”, aldus CEO Pat Gelsinger van VMware.  Natuurlijk staat VMware – een Gold-member in de OpenStack community, net als Cisco – in haar implementatie van OpenStack alleen het gebruik van ESX toe als hypervisor. Daarmee lijkt VMware vooral aan te tonen dat het besluit van de Foundation gerechtvaardigd is: immers, wanneer is het nu wel of geen OpenStack? Dat onderscheid wordt steeds lastiger om te maken.

Het gaat erom dat OpenStack een label blijft waarbij gebruikers de zekerheid hebben dat de software werkt zoals dat mag worden verwacht binnen een open source-ecosysteem. De Foundation gaat daarom ook de testen van software ‘standaardiseren’. Daarvoor werken alle deelnemende bedrijven en partijen samen in het project Tempest, waarbij ze allemaal dezelfde set integratietesten uitvoeren in nieuwe OpenStack-releases. Dat project staat nog aan het begin, aldus operationeel directeur Mark Collier van de Foundation in een interview met Datacenterknowledge.com. “Op dit moment bekijken we of gebruikers ergens een rode vlag hijsen in het gebruik van deze testen. We wilden het absoluut niet van de een op de andere dag ‘dicteren’.”

Vraag van de dag

Is het belangrijk dat OpenStack als standaard wordt gedefinieerd?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!