Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6: en nu gaan we het gewoon doen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 september 2014 08:00 uur

Het verhaal wordt eentonig, maar het wil maar niet vlotten met de invoering van IPv6 in ons land. Vorige week publiceerde WorldIPv6Launch.org wederom nieuwe metingen. En wederom blijkt dat Nederlandse ISP’s en hosters achterlopen, hoewel de SIDN wel hoog scoort met ruim 65 procent IPv6-‘penetratie’. Op enige afstand volgen AMS-IX en de eerste ISP, XS4ALL. De KPN-dochter staat al jaren als enige ISP in de top dertig van organisaties die IPv6 hebben ingevoerd (35 procent van het totale verkeer).

Ter vergelijking: absolute koploper in NYSERnet, een ISP uit New York dat 97 procent van haar verkeer via IPv6 afhandelt. NYSERnet is nog het beste te vergelijken met SURFnet, bedoeld als netwerkprovider voor universiteiten en wetenschappelijke instellingen. In tegenstelling tot commerciële ISP’s heeft NYSERnet als doel om te pionieren op het gebied van netwerktechnologie. NYSERnet wordt volledig betaald vanuit de deelnemende wetenschappelijke instellingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. En misschien is juist dat wel de reden dat het IPv6 hier omarmt.

Hoewel… nummer twee op de IPv6-lijst is het Australische NineWire. En dat is een zuiver commercieel bedrijf. Net als het Duitse Speedpartner dat met ruim 92 procent IPv6-verkeer de derde plaats inneemt. Maar toch: als je het lijstje verder afloopt, valt het enorme aantal universiteitsnetwerken op, waaronder het Mexicaanse Panamerica en de Amerikaanse universiteiten in Louisiana State, Pennsylvania, Virginia Tech en het Amerikaanse ministerie van Onderwijs. Blijkbaar is hoger onderwijs op z’n minst een goede voedingsbodem om  nieuwe internetdiensten en –protocollen in te voeren. Zoals wel vaker lopen (technische) universiteiten vaak voorop in dit soort diensten. Of defensieapparaten.

Ondertussen groeit de onrust onder IPv6-evangelisten. Tijdens de IPv6 Summit die vorige week in Denver werd gehouden, was de centrale boodschap niet meer dat het tijd wordt om op IPv6 over te stappen. Nee, de focus werd verlegd naar de manier waarop organisaties daadwerkelijk het nieuwe protocol kunnen invoeren. Hoe plan je een project, hoe plan je het ‘omnummeren’ en welke problemen kun je verwachten? Experts van HP, BT, Cisco, A10 Networks en ARIN hielden hun gehoor vooral praktische zaken voor. Niet meer de vraag of je over moet op IPv6, maar ‘hands on’-projectuitwerkingen van implementaties.

Het wordt de hoogste tijd dat we in Europa – en dus in Nederland – ook gaan focussen op de daadwerkelijke implementatie. We hebben tijd genoeg gehad om ons voor te bereiden op de komst van die extra 96 bits.

Marco, 29 september 2014 8:03 am

Kan ik ergens nalezen waar de 'penetratie cijfers' op zijn gebaseerd?

Marco, 29 september 2014 11:56 am

Ah, laat maar.... gevonden:

http://www.worldipv6launch.org/measurements/

Nu nog even goed lezen wat die percentages precies betekenen, maar daar kom ik wel uit.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.