Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DigitalOcean groeit als kool als aanbieder van cloudservers

En gebruikt drie datacenters in Amsterdam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 november 2014 08:00 uur

Wat zijn de grootste aanbieders cloudservers ter wereld? In die lijst zullen Amazon, Google en Microsoft waarschijnlijk voorkomen, plus nog een paar andere grote spelers. De naam DigitalOcean zal juist niet snel worden genoemd. Dat is niet terecht, want volgens Netcraft is deze aanbieder in amper twee jaar tijd uitgegroeid tot de nummer 4 grootste aanbieders van cloudservers.

Toen het bedrijf voor het eerst door Netcraft werd opgemerkt in december 2012, had het amper 138 (virtuele) servers in zijn netwerk. Bijna een jaar later – in oktober 2013 – was dat aantal uitgegroeid tot 22.491 servers en in oktober 2014 was dat aantal verder toegenomen tot maar liefst 108.489 servers.

Het succes van DigitalOcean wordt door Netcraft verklaard door de aantrekkelijkheid van hun aanbod. Het bedrijf biedt namelijk virtuele servers aan (die ze droplets noemen) die net als bij andere grote aanbieders van cloudservers per uur verhuren tegen ontzettend scherpe prijzen. Een server met 1GB RAM en 30 GB SSD-storage kost bij het bedrijf per maand maar 10 dollar, terwijl de goedkoopste server bij Amazon 12 dollar per maand kost.

Het grootste verschil tussen het aanbod van Amazon en DigitalOcean is de prijs van dataverkeer. Bij Amazon moet per gigabyte verbruikt uitgaand dataverkeer 0,12 dollar worden neergeteld, terwijl dataverkeer bij DigtalOcean tot 2TB per maand gratis is en wanneer er nóg meer dataverkeer wordt verbruikt is de prijs per GB maar 0,02 dollar. Wie 100GB per maand verbruikt, is bij Amazon daardoor nog eens 12 dollar duurder uit en bij 1TB loopt dat zelfs op tot 120 dollar.

Het succes van DigitalOcean heeft ook een Nederlands tintje. Het bedrijf gebruikt namelijk drie datacenters in Amsterdam, alleen in de Verenigde Staten heeft het meer datacenters (drie in New York en één in San Francisco). Daarnaast heeft DigitalOcean ook een datacenter in Londen en Singapore.

digitaloceangrowthlogscale1

ISPam.nl Job board

Joeri, 20 november 2014 11:05 pm

vultr.nl word een DO killer genoemd omdat hun veel meer performance leveren.

Maurice, 21 november 2014 9:58 am

Nu ken ik het aanbod van Amazon niet zo goed omdat je bijna een master degree nodig hebt om uit al die verschillende pricingtabellen te komen, maar... DO draait met lokale SSD storage en geen SAN. HA doen ze niet, dat moet je zelf regelen in tegenstelling tot veel NL providers. Ook vultr gebruikt lokale storage.

Dit heeft natuurlijk wel invloed op de kostprijs en daarmee ook de verkoopprijs. Het lijkt me dan ook niet zo geschikt voor productieomgevingen.

DO meldt nergens iets op hun website over de onderliggende techniek, behalve 1 GB/s uplinks en SSD storage. Aan de andere kant kan je je ook afvragen in hoeverre daar uberhaupt vraag naar is. De groeicijfers spreken namelijk voor zich.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...