Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.TEL-domein klaar voor de start

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 november 2008 08:03 uur

Het nieuwe .TEL top level domein staat in de startblokken, nog 29 dagen en dan is het daadwerkelijk zover. De .TEL-domeinen onderscheiden van alle andere TLD’s doordat je er zelf geen diensten achter kan hangen zoals een website of e-mail. Een .TEL-domein is enkel te gebruiken als een soort telefoonboek, om je contactgegevens beschikbaar te maken, via DNS NAPTR-records en een speciale website die door TELNIC worden gehost. Een .TEL-domein bevat dus ook meteen de infrastructuur achter het domein.

Ondanks het feit dat NAPTR-records ook aan andere domeinnamen kunnen worden toegevoegd vreest Justin Hayward van TELNIC geen concurrentie van andere TLD’s, zo liet hij tegenover ISPam.nl weten, omdat die niet in staat zijn om de zelfde infrastructuur als .TEL te bieden.

Het .TEL-domein lijkt een vliegende start te gaan maken, TELNIC heeft namelijk al overeenkomsten met 100 ICANN accredited registrars gesloten die .TEL-domeinen zullen gaan verkopen. De eerste registrar was EuroDNS en nummer honderd is Network Solutions. Daarnaast zijn het ook partijen als de Franse voip-provider Digitrad die speciaal ICANN accredited registrar is geworden om .TEL-domeinen te verkopen.

Hayward vindt het echter lastig om in te schatten hoeveel .TEL-domeinen er zullen worden geregistreerd gedurende de sunrise en landrush perioden:

It’s difficult to predict the number of registrations within the Sunrise and Landrush periods as this is totally different from other TLD launches, due to the fact that it’s very consumer friendly – you won’t need to pay for the ongoing hosting of a website, have any technical skill to publish to the web and can be discovered from any device connected to the Internet.

Ook verwacht Hayward dat het .TEL-domein een boost zal geven aan het gebruik van ENUM en VOIP-diensten omdat die eenvoudig bereikbaar worden gemaakt met een .TEL-domein.

ISPam.nl Job board

Marco, 5 november 2008 7:03 pm

Complimenten! ISPam pakt (vooral) de laatste tijd weer een aantal nieuwtjes goed op. Zoals deze over TelNIC, die RIPE-57 IPv6 primeur van Google en de ICANN perikelen rond het openstellen van de root.

Ga zo door!

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?