Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Private cloud van ESA is goed nieuws voor iedereen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 januari 2015 08:00 uur

Een klein, onopvallend berichtje. ESA gaat haar eigen private cloud hosten. De ruimtevaartorganisatie maakte het vorige week bekend. Klaar. Niks bijzonders. Toch wel. Om te beginnen: private cloud on premise. Is dat cloud? Het betekent niks anders dan dat ESA op haar eigen locaties een omgeving gaat hosten waarop derde partijen applicaties kunnen laten landen. Op een omgeving die ESA cloud noemt. En dat is nu juist het interessante.

Om de impact van het bericht te bepalen, moet je bedenken hoe het bedrijfsleven tegen organisaties als ESA aankijkt. Ruimtevaartorganisaties worden beschouwd als de meest kritische omgevingen die mogelijkerwijs kunnen bestaan. Om te beginnen omdat niemand graag satellieten als rijpe appels uit de lucht ziet vallen vanwege falende IT en twee: omdat iedereen weet dat deze satellieten meer doen dan alleen weerfoto’s maken of tv-programma’s doorgeven. Veruit de meeste satellieten dienen militaire doelen. Kortom: ruimtevaartprogramma’s zijn kritisch in veel opzichten.

Er was een reden dat de IT-systemen in de oude space shuttle uit de jaren tachtig stamden en gedurende de levensjaren van de shuttle nagenoeg niet werden vervangen. Er was domweg niets beters. Proven technology. In hoofdletters. Als een organisatie als ESA nieuwe IT-infra adopteert, dan moet die infra ongelooflijk solide zijn. Zo ziet het bedrijfsleven dat. ESA dat een bericht uitstuurt over een nieuwe private cloud – ook die woorden zo gebruikt – is meer dan groot nieuws.

De omgeving staat volgens Data News op VCE-infrastructuur, de vBlocks van joint venture VMware, Cisco en EMC. Als operating systeem is Red Hat Linux gekozen. De hele omgeving wordt beheerd door Orange Business Services. De systemen staan overigens in de eigen datacenters van ESA.

Het zal een enorme boost betekenen voor VCE. Die systemen worden immers betrouwbaar genoeg geacht voor ESA-doeleinden. Hetzelfde geldt voor de Linux-distributie van Red Hat. Het feit dat ESA niet voor echte cloudproviders heeft gekozen of voor Microsoft operating systemen… ja, dat zegt wat. Ga er vanuit dat juist dit type organisaties een zeer intensief long list-short list, make-or-buy aanbestedingsproject volgen. Maar al met al is dit voor de cloud en cloudproviders in het algemeen gewoon goed nieuws, ook al gaat ESA het allemaal zelf doen.

ESA gaat de omgeving gebruiken voor softwareontwikkeling en de hosting van teststraten, maar ook voor de kritieke dataprocesomgevingen voor de satellieten. ESA heeft natuurlijk solide datacenters, maar moet regelmatig snel extra capaciteit kunnen opschalen voor projecten in heel Europa. De cloudoplossing met VCE is daarvoor uitermate geschikt. Nee, het is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar publieke cloud-oplossingen doorstaan zeer waarschijnlijk niet de toets der kritiek als het gaat om de ruimtevaartprojecten van ESA. Toch: ESA gaat de oplossing voor missiekritieke toepassingen gebruiken en dat kan een boost geven in het vertrouwen in cloud in het algemeen.

 

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...