Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview Prefix Broker: Makelaar in IPv4-adressen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 februari 2015 10:07 uur

De pool met vrije IPv4-adressen is al een tijd leeg. De enige manier om extra IP-adressen te krijgen, is om die van iemand anders te kopen. Dat biedt kansen voor partijen die IP-adressen over hebben. Aan de andere kant zijn er hosters die zonder nieuwe IP-adressen niet kunnen groeien. Alleen hoe komen vraag en aanbod bij elkaar en hoe gaat de overdracht?

Erik Bais zag vanuit zijn bedrijf A2B Internet, dat zelf netwerkverbindingen en IP-adressen levert, dit probleem ook. Daarom richtte hij samen met een compagnon een nieuw bedrijf met de naam Prefix Broker. Dit is een makelaar in IP-adressen, die niets anders doet dan aanbieders en afnemers van IP-adressen met elkaar in contact brengen en het faciliteren van de overdracht.

In gesprek met ISPam.nl laat Bais weten dat er veel hosters zijn die zitten te springen om IP-adressen. Wanneer ze die niet kunnen krijgen, zorgt dat er steeds vaker voor dat ze niet kunnen groeien of klanten zelfs ‘nee’ moeten verkopen. Het probleem waar hosters mee zitten is echter dat ze vaak geen idee hebben hoe ze aan de IP-adressen moeten komen.

Dat is waar Prefix Broker een rol vervult. Het bedrijf zoekt actief naar partijen die IP-adressen hebben maar die niet of nauwelijks gebruiken. Bais vergelijkt het met het zoeken naar verborgen schatten. Soms komt hij partijen tegen die een /16 (slash zestien) met 65.536 IP-adressen op hun naam hebben staan en die niet of nauwelijks gebruiken.

De huidige marktwaarde van één IP-adres ligt volgens Bais op dit moment rond de 8,50 euro per stuk. Een partij met 65.536 IP-adressen die niet worden gebruikt, heeft daarmee iets in handen dat ruim een half miljoen euro waard is. Als Bais een dergelijke partij benadert waarvan hij het idee heeft dat de IP-adressen niet gebruikt worden, dan wordt dat vaak als pure winst gezien. Partijen zijn daarom ook vaak bereid om hun IP-adressen te verkopen.

Wanneer er eenmaal een koper en een verkoper voor een bepaald blok IP-adressen is, dan moet de overdracht geregeld worden. Gezien het om grote bedragen gaat heeft Bais zich daarom laten inspireren op de manier waarop een huis wordt verkocht. De verkoop gaat via een notariële akte. Daarna betaalt de koper de koopsom op de derdengeldenrekening van de notaris. Wanneer het geld binnen is, worden de IP-adressen bij RIPE overgezet naar de koper.

Ook de RIPE NCC, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van onder meer IP-adressen, is volgens Bais blij met de rol die Prefix Broker vervult. Doordat alles volgens de juiste procedure gaat, zorgt dat er ook voor dat de RIPE database up-to-date en correct blijft. Nu er bijna geen IPv4-adressen meer hoeven te worden uitgegeven, is er voor zorgen dat het register kloppend is, één van de belangrijkste rollen die RIPE NCC nog vervult.

De partijen die gebruikmaken van Prefix Broker zijn naast hosters ook grote partijen – namen wil Bais niet noemen – die veel IP-adressen nodig hebben. Voor die partijen is het belangrijk dat ze één aanspreekpunt hebben aan wie ze een PO (purchase order) kunnen sturen. In plaats van dat ze zelf het hele proces moeten regelen met MKB-bedrijfjes die in heel Europa en Azië gevestigd zijn en dan maar te hopen dat de IP-adressen ook echt geleverd zullen worden.

Eric van Uden, 9 februari 2015 11:09 am

Of we stappen eindelijk eens over op IPv6 en stoppen met deze waanzin. Een hele verkeerde ontwikkeling naar mijn mening.

  • Pingback: IPv4 Adressen te koop en op zoek naar PI Space ...

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.