Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland laat online gaten vallen – kansen voor hosters

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 9 maart 2015 08:01 uur

Europese-vlag-187x150De Europese Commissie publiceerde eind februari een overzicht met de titel Digital Economy and Society Index. Deze uitgebreide publicatie geeft antwoord op vragen als: hoe digitaal is mijn land en hoe actief zijn burgers, bedrijven en overheden online.

Tot zover de indrukwekkende dataset en het persbericht al door de Nederlandse pers zijn opgepakt, is dat vooral in de vorm van een bevestiging. Als je alle scores bij elkaar optelt staat Nederland in dit overzicht in de Europese top van digitale samenlevingen. We hebben ‘het’ dus weer eens goed voor elkaar. Als je echter dieper de cijfers induikt (en dat gaat heel makkelijk met deze dataset) vallen wel een eigenaardige scores op. We scoren namelijk als land hoog op het gebied van toegang (breedband voor burgers en bedrijven), maar lager op het gebied van e-commerce en e-business. Nederland staat daar met Oostenrijk op een gedeelde 6e/7e plaats. Dat komt omdat slechts 20.4 procent van de burgers in 2014 content, software of updates online heeft besteld. Daarmee scoren we slechter dan de bekende Scandinavische landen, maar ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg passeren ons op dit onderdeel. Dat 55,3 procent van de Nederlandse bedrijven in 2014 bestellingen via internet krijgt klinkt aardig, maar het gemiddelde over de hele EU is wel 85,3 procent. Evenzo dramatisch is de score als wordt gekeken naar het online deel van de omzet van bedrijven. Hier scoort Nederland een bedroevende 17e plaats, 5 procentpunten onder het EU-gemiddelde.

Ook op andere vlakken die betreffen online vraag en aanbod, scoort Nederland minder goed dan menigeen denkt. De bevindingen van de EC lijken te wijzen op een zwak aanbod van e-commerce en e-dienstverlening in Nederland. Dit moet koren op de molen zijn voor partijen die bedrijven, groot en klein, helpen met de online dienstverlening. Inderdaad hosters en providers, maar ook partijen die webshops bouwen, ondersteuning bieden voor e-billing et cetera.

De achterstand die nog kan – en moet – worden ingelopen is aanzienlijk. Dus ga aan de slag met deze interactieve dataset. Dan zie je vanzelf waar Nederland slechter scoort dan de overige EU-lidstaten. Gebruik de resultaten vervolgens om je eigen aanbod en partnerships tegen het licht te houden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Pure Storage
Jeannie: Do you might have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your scenari...

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
Jodi: I think the fear is that vouchers will cost taxpayers more initially, because both private and publi...

Colt
Lakiesha: Thanks for spending time on the computer (wtnriig) so others don't have to.

LeaseWeb kondigt TechSummit 2016 aan in Amsterdam en Berlijn
Lucy: I came, I read this article, I coeqdernu.

Naar de cloud of naar de haaien?
Louisa: I told my kids we'd play after I found what I nedeed. Damnit.