Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groenste datacenter van Europa niet gebouwd ondanks 1,5 miljoen euro subsidie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 april 2015 08:00 uur

Het ‘groenste datacenter van Europa’ dat gebouwd zou worden in Steenwijk, lijkt er na 6 jaar aanmodderen definitief niet te komen. Het datacenter dat maar liefst aanspraak kon maken op 6 miljoen euro subsidie is niet van de grond gekomen. Het consortium dat het datacenter zou gaan bouwen, moet nu aan de subsidieverstrekkers aantonen dat de 1,475 miljoen euro subsidie die al verstrekt is, wel juist besteed is, meldt Computable.

Het Triple Green Datacenter (TGDC) dat in Steenwijk moest verrijzen zou 4.000m2 aan oppervlakte krijgen. De opening stond voor 2013 op de planning. Het consortium dat het datacenter zou moeten bouwen (ECO2DC) kampte echter met de nodige tegenslagen. Als gevolg daarvan is er nooit met de bouw van het datacenter gestart.

Ondertussen is er wel al bijna 1,5 miljoen euro voorschot op de subsidie verstrekt, die in totaal zo’n 6 miljoen euro kon bedragen. De subsidieverstrekkers, bestaande uit de provincie Overijssel, het ministerie van Economische Zaken en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling, willen nu openheid van zaken hebben over hoe het geld is uitgegeven.

Tegenover Computable stelt Erwin Giesbers, directeur van Compello, één van de bedrijven die deelnamen in ECO2DC dat het geld dat is ontvangen, is uitgeven aan ‘onderzoek naar koeltechieken’. Dat is conform het doel van de subsidie die was verstrekt, stelt hij.

Het verhaal roept de nodige vragen op. De belangrijkste vraag is waarom het überhaupt nodig is om subsidie te krijgen om een groen datacenter te bouwen. Er zijn verschillende zéér duurzame commerciële datacenters in Nederland die zonder maar één cent subsidie draaien. Wie meer informatie wil over het geflopte project kan terecht bij Computable die een aardig dossier heeft opgebouwd over het ‘groenste datacenter van Europa’ dat er waarschijnlijk nooit zal komen.

Vraag van de dag

Subsidie om een groen datacenter te bouwen, is dat logisch?
Bekijk resultaten

eco2dc

ISPam.nl Job board

Peter, 3 april 2015 6:55 pm

Hey meneertje compello,

Je hebt vast mooie facturen geschreven en lekker geld verbrand. Het gaat om geld van de nederlandse burger, maar als rasechte kapitalist interesseert je dat natuurlijk niet? Opportunist!

Henk, 6 april 2015 4:09 am

Voorspelbaar. Dit soort projecten doet men meestal alleen maar voor de subsidie. Wel jammer want het had mooi kunnen worden. Groen is de trend.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...