Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Leg de cloud onderzoeken van Amsio en EMC naast elkaar

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 6 april 2015 08:01 uur

berg-rapportenIn de marge van WHD zijn er veel publicaties online gezet en persberichten verspreid. Een van de artikelen die daarbij opviel, was van het Nederlandse Amsio. Uit een onderzoek van Amsio zou blijken dat ‘de hostingbranche’ nog niet staat te trappelen om hybride clouddiensten te leveren.

Die bewering van Amsio lijkt bijna haaks te staan op onderzoeken die eerder zijn verschenen. EMC heeft bijvoorbeeld najaar 2014 wereldwijd gehouden onderzoek gepubliceerd op basis van ruim 10.000 (!) enquêtes, waarvan er 268 door Nederlands zijn ingevuld. Uit het EMC-rapport blijkt dat zowel het denken over hybride cloud als het er daadwerkelijk gebruik van maken best wel de goede kant uit gaat. Het verschil tussen deze twee rapporten (en de anderen die hier over zijn verschenen) zit hem zo te zien vooral in twee zaken. De eerste is de groep die is ondervraagd. Amsio maakt melding van uitkomsten gebaseerd op de input van ruim 260 Europeanen op de WHD, waarvan 33 procent werkzaam in de hostingsector. EMC heeft -zoals al aangegeven- antwoord gekregen van 278 Nederlanders. In deze groep zitten geen hosters, het zijn gebruikers, non-vendors dus. Het tweede punt dat helpt verklaren waarom de bevindingen zo uiteenlopen, kan te maken hebben met de gestelde vragen. EMC heeft het (o.a.) over de combinatie van public en private cloud. Is dat ook wat de personen die door Amsio zijn gevraagd onder hybride cloud verstaan?

Het is te makkelijk de twee bevindingen gescheiden te houden omdat de groepen zo verschillen en te doen alsof er echt geen verbinding te leggen valt. Wat dan over het hoofd wordt gezien, is dat de EMC-rapportage een indicatie is voor het type vragen en verwachtingen dat leeft bij partijen die uiteindelijk kunnen aankloppen bij cloudproviders voor een hybride cloudoplossing. Dat van de ‘EMC-groep’ 44 procent zich zorgen maakt om de kosten, is daarbij iets dat in het achterhoofd gehouden moet worden. Net als trouwens de constatering dat 58 procent van die groep zich zorgen maakt of de kennis van de eigen IT-medewerkers voldoende op peil gehouden kan worden. Die uitkomsten zijn niets anders dan een oproep voor leveranciers aan te tonen zelf wel over de kennis te beschikken en in staat te zijn kostenexplosies te voorkomen. Er zijn ook nog andere conclusies mogelijk, lees daarvoor de beide publicaties.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...