Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek naar 10 miljoen ‘comateuze’ servers is gewoon reclame

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 juni 2015 08:00 uur

Schokkend? Ruim 10 miljoen servers in datacenters over de hele wereld worden niet gebruikt, zo’n 30 procent van het totaal aantal servers dat in dezelfde datacenters staat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Anthesis Group in samenwerking met de Universiteit van Stanford, VS. De consultants van Anthesis noemen deze ongebruikte servers ‘comateus’. Los van het feit dat de woordkeus wellicht niet heel charmant is, is de eerste vraag die na het lezen van het rapport: nou en?

Je moet sowieso oppassen met onderzoeken die worden gedaan door bedrijven die zelf een goede boterham verdienen met consultancy op het gebied van ‘systems architecture’, en dat doet Anthesis. Dergelijke onderzoeken worden niet voor niets opgezet in samenwerking met een universiteit, waarbij een hoogleraar in quotes de nodige ‘credability’ mag verschaffen. In dit geval is dat Jonathan Koomey van Stanford. Volgens hem vinden deze comateuze servers hun oorzaak in het feit dat veel datacenterbeheerders onvoldoende of geen overzicht hebben van hun eigen infra.

Dat mag in een aantal gevallen zo zijn, maar dan hebben we het zeker niet over 10 miljoen fysieke servers wereldwijd die daarmee verklaard zijn. In het rapport wordt gesteld dat organisaties regelmatig te veel hardware aanschaffen omdat ze onvoldoende kennis hebben van de applicaties en dus niet goed kunnen ‘sizen’, ofwel: de benodigde capaciteit inschatten. Dan komt de aap uit de mouw. Organisaties moeten gaan nadenken over applicatierationalisatie, anders zullen ze nooit in staat zijn om hun serverload terug te brengen.

Die 10 miljoen is gebaseerd op de totale servercapaciteit in datacenters, overal ter wereld. Dat zijn dus ook datacenters die door cloud- en hostingproviders worden gebruikt, mogen we aannemen. Voor de goede orde: Amazon slokt zo’n 180.000 servers op. Dat soort aantallen moet je meerekenen, anders kom je niet op 30 miljoen servers totaal. Providers doen niet aan applicatierationalisatie. Sterker: public cloudproviders kijken niet eens naar de applicaties die klanten op hun servers zetten. Hun commerciële model is juist gebaat bij de afzet van zoveel mogelijk servers, gebruikt of ongebruikt. De groei van IaaS, PaaS en SaaS-modellen waarbij organisaties en providers inderdaad ruim in de jas gaan zitten vanwege schaalbaarheid en flexibiliteit, wordt helemaal niet meegenomen. En: applicatierationalisatie? Een groot gedeelte van de (enterprise) organisaties is al een stap verder en kijkt naar de mogelijkheden van SaaS en DevOps. Dat is de toekomst.

Tot slot: 10 miljoen comateuze servers betekenen 30 miljard aan kosten in IT. Hoe dat bedrag wordt berekend, wordt nergens uitgelegd. Wat wel wordt uitgelegd, is hoe je met behulp van software snel je eigen serverpark in kaart kunt brengen. Daar heeft TSO fantastische software voor. En ja: TSO werkte ook mee aan dit onderzoek. Helaas is het onderzoek gewoon ordinaire reclame. Het dashboard van de software is als illustratie gewoon opgenomen in het rapport. Datacenterknowledge.com en zelfs het journalistiek gezaghebbende Forbes.com pakte het echter wel op (al is Forbes wel iets kritischer), net als een paar andere techsites. Missie geslaagd.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...