Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PaaS en orchestration: meer en meer het domein van Cloud Foundry

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 november 2015 08:00 uur

Microsoft gaat Cloud Foundry aanbieden op Azure. Daarmee schuift Azure steeds verder op in de keten, van IaaS naar PaaS. Cloud Foundry is daarbij een belangrijke stap, omdat deze service ervoor zorgt dat organisaties sneller applicaties kunnen bouwen, testen en uitrollen naar diverse IaaS-platformen, met ondersteuning van verschillende talen. De mogelijkheid om dit nu naar Azure te kunnen, kan voor veel organisaties de reden zijn om daadwerkelijk workloads naar de publieke IaaS-platformen van Microsoft over te brengen.

Daarvoor was het wel noodzakelijk dat Cloud Foundry Docker en .Net-native applicaties zou ondersteunen. Dat is inmiddels het geval dankzij drie programma’s die sinds juni in ontwikkeling zijn. Belangrijkste van deze drie is Diego, het ontwikkelprogramma van Cloud Foundry voor de ondersteuning van Docker-containers en .Net. Cloud Foundry heeft nog een tweede programma voor de ondersteuning van het .Net-framework op het platform zelf: Greenhouse. Diego en Greenhouse moeten uiteindelijk zorgen voor een volledige integratie tussen Azure, .Net en de PaaS-technologie van Cloud Foundry.

Daarmee wordt Cloud Foundry een machtige speler in het PaaS-veld. Het bindt zo langzamerhand vrijwel alle grote IaaS-platformen aan zich. Het bedrijf wil zich echt positioneren als de grote orchestrator in de cloud en moet daarom zo ‘open’ mogelijk zijn. In de Cloud Foundry Foundation zijn inmiddels meer dan vijftig grote leveranciers vertegenwoordigd, waaronder ook bijvoorbeeld Cisco en SuSE. Cloud Foundry ontwikkelt samen met deze bedrijven API’s naar alle grote platformen.

De vraag is natuurlijk: is dit wenselijk? Hebben we zoiets al niet eerder meegemaakt met IaaS zelf? IaaS wordt gedomineerd door een paar grote partijen, het lijkt erop dat hetzelfde nu gaat gebeuren met PaaS. Een handvol partijen gaat daar de dienst uitmaken, met Cloud Foundry en Docker voorop. Deze partijen slaan de handen ineen met de marktleiders in IaaS, wat volstrekt logisch is vanuit de verdienmodellen. Mogelijk gevolg is straks wel dat cloudorchestratie volledig wordt bepaald door één of twee bedrijven, waarop de rest moet aansluiten.

Kan het anders? Nee. Vermoedelijk niet. Het probleem is niet zozeer dat andere bedrijven niet een initieel product kunnen ontwikkelen voor orchestratie. Het probleem is de funding voor het onderhoud van de lifecycle van stacks. Daarvoor heb je serieus geld nodig van investeerders en grote klanten. En dan geldt onvoorwaardelijk: join the winners.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...