Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Adoptie IPv6 blijft ook dit jaar ver achter in Nederland

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 december 2015 08:00 uur

Ach, ach… het drama dat IPv6 heet. Het wil maar niet lukken om de wereld via dat nieuwe protocol te laten communiceren. Jaarlijks meet bijvoorbeeld Akamai de stand van zaken, maar daar word je nu niet echt heel gelukkig van. Om te beginnen: Nederland blijft achterlopen. En dat terwijl IPv4 sinds september echt wereldwijd is uitverkocht, met uitzondering van AFRINIC dat voor Afrikaanse landen nog een aantal blokken heeft.

Toch neemt het verkeer over IPv6 niet echt toe. Zelfs niet in België dat wereldwijd toch echt koploper is in IPv6. Maar zelfs daar meet Akamai een teruggang van 8,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Nederland komt wat betreft IPv6-verkeer niet eens in de top tien, die verder bestaat uit de Europese landen Zwitserland, Duitsland, Luxemburg, Griekenland, Tsjechië, Portugal en Estland. De top tien wordt voorts bezet door de VS en Peru.

In Nederland blijft de IPv6-adoptie steken op een schamele 3,7 procent. Ter vergelijking: in België is dat bijna 40 procent. In Estland bijna 10. Onder Google-gebruikers wereldwijd is dat percentage ongeveer 8 procent en dat betekent weliswaar een verdubbeling in het afgelopen jaar, maar ook dat IPv6 bepaald nog geen gemeengoed is.

Nederland was ooit eens aanjager op het gebied van IPv6, maar inmiddels is het ver teruggezakt – ondanks het feit dat meer bedrijven inmiddels dual stack draaien. Wel zag de AMS-IX de hoeveelheid IPv6-verkeer toenemen, met name sinds de zomer. Gemiddeld bedraagt dat verkeer nu 22,4 Gbps op jaarbasis, maar dat is altijd nog minder dan 1 procent van het totale verkeer.

Opmerkelijk detail in het rapport van Akamai is dat het aantal actieve IPv4-adressen blijft toenemen. Afgelopen kwartaal met 0,6 procent tot een totaal van 808 miljoen adressen. Het volledige rapport – State of the Internet – is hier te vinden.

ISPam.nl Job board

Ronald, 17 december 2015 8:49 am

Wat niet helpt (alle kleine beetjes helpen)
Als je met IPv6 mail wil afleveren bij een Google mailserver, dwingen zij DKIM af.
Niets tegen DKIM maar dat betekent voor veel mensen met een webserver of relay server dat zij eerst DKIM op orde moeten maken. En dat doen we morgen wel.

Marin Heideman, 17 december 2015 12:26 pm

Ik heb hier een tijdje geleden een BLOG over geschreven. Wij zien namelijk wel dat het IPV6 verkeer naar onze servers toeneemt. Het gaat dan veelal om particulieren die (zonder dat ze het vaak zelf weten) voorzien zijn van IPV6 door hun acces provider.

Zeker reden voor hosters om dit op te pakken!

Cris, 17 december 2015 6:35 pm

Ik wil heel graag Native over op IPv6 .. maar Telfort laat zich in geen velden of wegen zien ondanks vele pilots (al jaren terug)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!