Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters Verizon mogelijk in etalage

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 januari 2016 08:00 uur

Verizon gaat mogelijk haar datacenters verkopen, zo meldde Datacenterknowledge.com vorige week. De geruchten gingen al rond, maar de CFO van Verizon bevestigde dat het bedrijf daadwerkelijk met plannen speelt. De belangrijkste en meest gewilde datacenters die Verizon heeft, komen uit de overname van Terremark in 2011 met een waarde van ruim een miljard euro. Verizon is een grote speler in de VS, maar heeft ook zogeheten Network Access Point (NAP) datacenters in Europa, ook in Amsterdam.

Dat NAP is een van de paradepaardjes van Verizon. Het datacenter is gekoppeld aan de Schiphol fiber-ring en biedt toegang tot de netwerken van 160 carriers. Totale vloeroppervlakte is tienduizend vierkante meter. De berichten zijn echter niet duidelijk of het om alle datacenters gaat. Vanuit een strategische gedachte zou het logisch zijn om alle centers daadwerkelijk van de hand te doen. Verizon zou zich dan volledig op de diensten kunnen richten en niet meer op het beheer van de gebouwen. Datacenters – als fysieke gebouwen – zijn dure assets. De vraag is of de datacenters sec tot het core portfolio van Verizon horen of juist niet: in dat laatste geval is Verizon meer een pure provider.

De tweede vraag is: wie zou de datacenters willen en kunnen overnemen? Reuters heeft al berekend dat het volledige portfolio toch een dikke 2,3 miljard euro waar is. Dan moet je als overnamepartij toch over een flink gevulde oorlogskas beschikken. Je krijgt dan datacenters die letterlijk top-notch zijn, maar ook centers die minder gewild zijn. Veel gegadigden zullen toch de krenten uit de pap willen pikken. Maar wie zijn dan de meest voor de hand liggende gegadigden? Dan kijk je naar een partij die het meest baat heeft bij het leveren van én interconnectiviteit én vloeroppervlakte. Dan kom je al snel bij slechts één partij uit: Equinix.

Logisch? Equinix nam vorig jaar al de datacenters over van TeleCity. Daarbij ging het Equinix vooral om de centers in plaatsen waar het zelf nog geen faciliteiten had, zoals in de Scandinavische landen. In Amsterdam had Equinix al datacenters, de toevoeging van TeleCity had daar nauwelijks meerwaarde. Datzelfde zal nu ook spelen als het bedrijf de faciliteiten van Verizon wil overnemen. Toch is het eigenlijk de enige serieuze kandidaat, al noemt Datacenterknowledge.com nog wel anderen waaronder Digital Realty. Digital Realty is veel meer een pure datacenter- en colocationleverancier, is minder actief op het terrein van interconnectivity. Ook Digital Realty heeft wereldwijd datacenterlocaties, ook in Amsterdam.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?