Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

NL-ix opent PoP in het EvoSwitch datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 mei 2007 15:04 uur

NL-ix en EvoSwitch hebben bekend gemaakt dat het EvoSwitch datacentrum in Haarlem als nieuwste NL-ix PoP zal gaan functioneren. NL-ix heeft met EvoSwitch erbij totaal 18 datacentrum PoP’s, daarnaast zijn er nu 153 netwerken partijen op de NL-ix aangesloten en zijn er 332 poorten in gebruik. Het dataverkeer over de NL-ix piekt op 15 Gbit/s.

Jan Hoogenboom, directeur van NL-ix over de keuze voor EvoSwitch als NL-ix PoP:

EvoSwitch is een interessant datacenter om een paar redenen. De datacenters in Amsterdam beginnen erg vol te lopen. Een aantal zitten al vol en in andere datacenters is de ruimte schaars. EvoSwitch heeft nog genoeg ruimte beschikbaar en de mogelijkheid om straks verder uit te breiden. De schaarste in de markt maakt een keuze voor EvoSwitch dus interessant. Een tweede voordeel is, dat de stroomvoorziening in Haarlem niet zo’n issue is als in Amsterdam. In Amsterdam staan al tientallen datacenters die veel stroom verbruiken. In Haarlem nog niet. EvoSwitch heeft dus voldoende energiecapaciteit. Zeker voor de lange termijn is dat interessant. Nu hebben alle datacentra misschien nog genoeg capaciteit. Naarmate datacenters meer stroom gaan verbruiken voor klantapparatuur en koeling ervan, lopen de bestaande datacenters op een gegeven moment tegen grenzen aan. Dat is een risico. De kans daarop is bij EvoSwitch niet zo groot. EvoSwitch heeft bovendien aan de inkoopkant goede regelingen getroffen wat betreft hun stroomvoorziening.

Ik ben benieuwd wat jullie van NL-ix vinden en groeit NL-ix, met de enorme hoeveelheid PoP’s, langzaam maar zeker uit tot een alternatief voor AMS-IX dat maar 4 PoP’s heeft?

ISPam.nl Job board

Jurrian, 17 mei 2007 3:19 pm

Het toenemende aantal PoPs van NL-IX is een goede zaak. Helaas zien veel (voornamelijk grote) ISP's nog steeds niets in NL-IX als alternatief voor AMS-IX, hoewel de stroomstoringen op NIKHEF en SARA hebben aangetoond dat het handig is een alternatief te hebben. NL-IX bestaat nu voornamelijk uit hosting-ISP's en weinig carriers en access-ISP's, waardoor je via NL-IX niet erg veel verkeer uitwisseld.

Overigens is EvoSwitch niet de enige nieuwe PoP van NL-IX: enkele weken geleden openden ze een PoP in Gyrocenter en een PoP bij SARA in Almere en bij Eweka staat op de planning (die bij Eweka al heel lang overigens). Het verbaast me overigens dat ze nog geen PoP hebben bij euNetworks en datacentra buiten de omgeving van Amsterdam (bv. Spaanse kubus in Rotterdam).

Gerwin, 17 mei 2007 8:07 pm

Ik vind persoonlijk NL-IX een prima organisatie; profs en altijd aardige mensen :) Een voordeel is zeker dat ze erg veel pops hebben en het goed te betalen is. Ik snap eigenlijk niet waarom de grote partijen achter blijven.

Sebas, 17 mei 2007 8:59 pm

@ Jurrian,

Wat ik vernomen heb is dat GrafiX bezig is met een POP met NLIX, dit zou wel eens een interessante ontwikkeling kunnen zijn.

Dirk-Jan, 17 mei 2007 10:22 pm

De nl-ix is leuk, maar zoals hier gemeld is de ams-ix nog steeds de plek voor verkeer met carriers en dsl/kabel providers. Dat de ams-ix maar 4 pops heeft vind ik geen excuus, de meeste van deze pops bevinden zich toch in goede DC's (waar de meeste isp's zelf ook aanwezig zijn met netwerkapparatuur). Ik verwacht overigens wel uitbreiding van het aantal aansluit POP's van de ams-ix (gezien de groei van het aantal DC's alleen al zou dat niet onlogisch zijn)

Sebas, 18 mei 2007 10:46 am

Alleen de naam AMS-IX zegt het al..

Thomas Lobker, 22 mei 2007 9:18 am

"Dat de ams-ix maar 4 pops heeft vind ik geen excuus, de meeste van deze pops bevinden zich toch in goede DC’s (waar de meeste isp’s zelf ook aanwezig zijn met netwerkapparatuur)."

Dat de meeste providers daar aanwezig zijn met netwerkapparatuur komt natuurlijk ook deels doordat AMS-IX ze weinig keuze laat. Wil je op de AMS-IX aangesloten worden, dan zul je wel moeten.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...