Onderzeese fiber gestolen voor de kust van Vietnam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op 31 mei 2007 10:36 uur

Al enige weken hebben Vietnamese internetters om onverklaarbare reden een trage internetverbinding. Na onderzoek lijkt het er op dat voor de kust van Ca Mau een kilometers lang deel van de TVH-fiber die Thailand, Vietnam en Hongkong verbindt te zijn gestolen.

Naast het feit dat er minder internet capaciteit beschikbaar is in Vietnam, betekent de diefstal ook een schade van zo’n 2 miljoen en zal het zo’n drie maanden gaan duren voordat het gestolen stuk fiber vervangen is, zo stelt Lan Quoc Cuong, adjunct-directeur van het Vietnamese telecombedrijf VTI.

De TVH-fiber is samen met de SEA-ME-WE 3 fiber verantwoordelijk voor 82 procent van het Vietnamese internet- en telefoonverkeer, wanneer de andere fiber ook gestolen zou worden, zou dat tot gevolg hebben dat het internet vanuit Vietnam niet meer bereikbaar zal zijn.

Aan de diefstal is waarschijnlijk enige voorbereiding vooraf gegaan, gezien de fiber op de bodem van zee lag en deze met behulp van diepzee duikers naar boven moet zijn gehaald. De politie is al wel een dader op het spoor, in een kust plaats trof de recherche een schip aan die 60 ton aan glasvezelkabel vervoerde, daarnaast werden er nog eens drie andere schepen van de zelfde eigenaar aangetroffen die gezamenlijk 40 ton aan glasvezelkabel vervoerden.

Via: heise online

Geschreven door Arnout Veenman

Arnout Veenman is jurist en journalist met een passie voor (belasting)recht en internet infrastructuur. Arnout staat bekend om zijn witte schoenen en is hoofdredacteur van ISPam.nl en uitgever van DatacentrumGids.nl, HostingReview.nl en ISPGids.com.

Vraag van de dag

Heeft Ecatel de rechtszaak tegen Premier League terecht gewonnen?

alrik, mei 31, 2007 12:23 pm

Apart!

Haal je ook niet even zomaar weg idd, zo'n fiber.

Dat ze er nu pas achter komen is ook wel ietwat apart.

alrik, mei 31, 2007 12:24 pm

Even een feedback puntje.
Sinds gisteravond krijg ik hier een captcha code op mijn scherm die ik in moet vullen.
Na invullen krijg je netjes een melding dat de post geaccordeerd is, echter blijf je daar hangen. Er is geen redirect naar een ispgids pagina.

Gijs, mei 31, 2007 1:59 pm

Wat moet je in godsnaam met zoveel glasvezel kabel? ;)

Paul, mei 31, 2007 2:13 pm

ehh, aan wie moeten ze dat in godsnaam verkopen?

Peter - XS-24, mei 31, 2007 6:10 pm

Just for fun :).

AlexanderOnline, mei 31, 2007 8:22 pm

Shit zeg, hoe verzin je het :/ Straks krijgen we nog dat mensen in Nederland glasvezel of koper van de telefoonlijn uit de grond halen.
Nieuwe marine taak, glasvezel patrouilles rond de kust?

trebbor, juni 1, 2007 1:35 pm

Hier worden koperkabels gestolen, veel van spoorwegen. Koper is schaars dus dat zie je steeds vaker :)

Stein, juni 1, 2007 2:31 pm

Het kabeltje was toch aan vernieuwing toe:

It has a transmission capacity of 565 Mbit/s...

http://en.wikipedia.org/wiki/T-V-H_%28cable_system%29

Arjan Bijnen, juni 1, 2007 5:33 pm

Iemand nog intresse in een uplinkje vanuit Vlaardingen?? Kabel is reeds op voorraad, enkel het sleufje hoeft maar even gegraven te worden en er dient geinversteerd te worden in wat apperatuur.

alrik, juni 1, 2007 7:17 pm

Prijs per mbit? :P

vincent, juni 5, 2007 10:49 am

Wie zou dat stuk glas beheren daar in vietnam? Gebruikers klaagden al enige weken over slechte verbindingen. Zou er dan echt helemaal niemand merken dat die kabel onderbroken was, er geen signaal meer overheen ging? Lijkt me wel onwaarschijnlijk?!?

Hendrik Rood, juni 6, 2007 4:51 pm

Bij zeekabels worden de repeaters vanaf de wal gevoed met een gelijkspanning via het centrale sterkte-element en de geaarde metalen mantel [waarover heen dan nog een corrosiebeschermingslaag als buitenmantel wordt aangebracht]. De spanning over het metaal kan oplopen tot ca. 10 duizend volt, afhankelijk van de kabellengte en aantal repeaters onderweg.

Er zit relatief veel metaal in een zeekabelsysteem om de voedingsstroom te geleiden en niet door te branden wegens een te hoge weerstand. Het ging dus om de scrap-waarde van het metaal.

De breuken zijn al eind maart ontdekt. Reparatie kost echter tijd blijkbaar.

Je vervangt niet zomaar oude kabel als er enkele tientallen kilometers zijn weggehaald. Dan moet je de secties opnieuw laten fabriceren door de fabriek, met als probleem dat je niet zo snel integrale stukken van een 565 Mbit/s systeem bijbestelt. Reserve-onderdelen zijn veelal wel voorradig, maar enkele secties wordt een probleem.

Jai, juni 12, 2007 8:51 am

Hehe,

Brengt mij dat ff op een idee, toevallig liggen er in de noordzee ook een aantal kilometers.

brb..

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

TransIP waarschuwt klanten voor spookfacturen
Matt: Nog een tip. Ga googlen op een eventuele bankrekening nr. Zo ben ik hier terecht gekomen

TransIP waarschuwt klanten voor spookfacturen
Matt: kreeg deze email net nog. Geen probleem, AVG heeft de zip bestand netjes verwijderd. Mensen, gebrui...

TransIP waarschuwt klanten voor spookfacturen
Nick: Ik 22 mei de email ontvangen a 93,50. afzender: Intrum Nederland Boeven.

TransIP waarschuwt klanten voor spookfacturen
JM van Wolferen: Het gaat nog steeds door deze spookfacturen, vandaag kreeg mijn vrouw een emailtje van deze club. In...

TransIP waarschuwt klanten voor spookfacturen
Willems Lisette: vannacht kreeg ik volgende mail van Interum Justitie in mijn mailbox. Het Zip bestand werd trouwens ...