Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN formaliseert relatie met ICANN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 juli 2007 07:43 uur

Tijdens de afgelopen ICANN meeting heeft SIDN de relatie met ICANN geformaliseerd. SIDN heeft gekozen om de relatie te formaliseren met behulp van het Accountability Framework, wat neerkomt op een juridisch bindende overeenkomst in plaats van de exchange of letters die enkel een intentie verklaring van beide kanten inhoud.

Helaas is het door beide partijen ondertekende “Accountability Framework” (nog) niet door ICANN gepubliceerd, maar uitgaande van het Accountability Framework sjabloon (PDF) komt het er op neer dat beide partijen elkaars rol erkennen. In dit geval dient ICANN er voor te (blijven) zorgen dat .nl in de zonefile blijft staan en SIDN er voor zorgt dat de domeinnamen onder .nl blijven werken. Zo geeft SIDN zelf ook aan in een nieuwsbericht.

Als laatste belangrijke punt verplicht SIDN zich er toe jaarlijks (in goed overleg te bepalen) bedrag aan ICANN te betalen, op dit moment betaald SIDN al 85.000 dollar per jaar aan ICANN, dat bedrag staat ook in de overeenkomst die SIDN met ICANN heeft gesloten.

De keuze voor het Accountability Framework in plaats van de meer vrijblijvende exchange of letters is interessant te noemen. In de ons omringende landen en andere grote ccTLD’s, hebben Duitsland (.de), Engeland (.uk) en Belgie (.be) de relatie met ICANN geformaliseerd met de exchange of letters. SIDN is de eerste grote ccTLD registry die daar niet voor kiest.

De instelling van SIDN verschilt enorm met die van DENIC, die in haar exchange of letters met ICANN (PDF), zuiver aangeeft wat het doet in haar rol als het .de-registry en dat het daarmee door wil gaan. Wat betreft de rol van ICANN geeft DENIC aan dat het achter het model van zelfregulering op internet staat en daarom ICANN als organisatie in haar IANA functie steunt. Wat betreft de financiele bijdrage aan ICANN stelt DENIC het niet meer dan fair te vinden daar aan bij te dragen en jaarlijks met ICANN wil overleggen of de bijdrage die eveneens 85.000 dollar bedraagt nog steeds adequaat is, maar zich daar niet toe verplicht!

SIDN lijkt met haar keuze voor Accountability Framework voor zekerheid te gaan, dat past ook wel bij de reputatie die SIDN heeft. Je zou kunnen stellen dat SIDN nu met ICANN getrouwd is en dat een exchange of letters meer een soort van geregistreerde partnerschap is. Beiden vormen hebben zo hun voor en nadelen! In principe verandert er met de formalisering van de relatie tussen SIDN en ICANN helemaal niks, behalve dan dat die relatie, nu naast feitelijk, ook op papier bestaat!

Alle overeenkomsten met de ccTLD registries zijn hier te vinden. De overeenkomst met SIDN met ICANN zal daar ook weldra tussen komen te staan.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...